НОВИНИ

Продължават ожесточените боеве в Украйна: Всичко е под контрол, казва войник от фронта

В Харков - привидно животът продължава нормалния си ритъм

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:20, 12.05.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Ожесточените боеве в района на Вовчанск продължават. Руснаците атакуват града, който е на около 70 км от Харков, от няколко направления. Сражения се водят и в близките до Вовчанск села. Няма боеве в града, а само на подстъпите. Всичко е под контрол - думи на войник с позивна "Хорец", който се връща от най-горещата точка на фронта в момента.

"Сраженията продължават. Руснаците натискат здраво. Пристигнаха и танкове. Момчетата ни се оказаха в засада. Но ние им помогнахме, измъкнаха се и заеха нови защитни позиции."

И днес от главното разузнавателно управление в Киев съобщиха, че са знаели за плановете на Москва. Всички необходими мерки са предприети, допълниха от ведомството. Според военни експерти, целта на тази руска офанзива е създаване на 10 км буферна зона по границата между Русия и Украйна, и отваряне на нов фронт, който да отслаби украинската страна.

"Ситуацията е изключително сложна, защото врагът атакува града непрекъснато, тероризира населението, разрушава всичко. Използват артилерия, ракетни установки. Само за вчера имаше над 30 атаки. Разрушенията са големи", посочи Тамаз Гамбарашвили, началник на военната администрация на Вовчанск.

В Харков - привидно животът продължава нормалния си ритъм. След неделната църковна служба част от хората се насочиха към близките паркове и градини. Харков вече е бил под руски контрол в началото на войната, но през 2022 година украинците си го върнаха.

"Добре сме, всичко е наред. Не, не се страхуваме, всичко е под контрол", споделя
Олександр, жител на Харков.

"Разбира се, че е страшно. Следим ситуацията, гледаме новините, но си оставаме тук. За сега няма да ходим никъде. Зависи какво ще се случи по-нататък", допълва Анна Иванова, жител на Харков.

Единствената видима промяна в Харков е по-големият брой линейки, които докарват ранени от района на сраженията.

В руския град Белгород продължава издирването на оцелели след срутването на 10-етажна жилищна сграда. Мястото беше посетено от губернатора Вячеслав Гладков. Според него, зданието е поразено при украинска атака. По данни на спасителните екипи има опасност от ново срутване на блока.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен постигна комфортен успех в домакинството си на Волфсбург
Байерн Мюнхен постигна комфортен успех в домакинството си на Волфсбург
Скандали, политика и освирквания белязаха финалната "нощ на хаоса" на Евровизия (СНИМКИ)
Скандали, политика и освирквания белязаха финалната "нощ на хаоса" на Евровизия (СНИМКИ)