НОВИНИ

"Истории от Олимпийските игри" брой 27

истории олимпийските игри брой
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 12.05.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Йордан Биков е част от първото златно поколение във вдигането на тежести в България. Един от тримата ни щангисти, сътворили фурор с триумфа си на Олимпийските игри през 1972. Паметният кадър, в който българинът е скочил от радост високо над щангата пък остава една от емблемите на Игрите в Мюнхен.

Борецът Георги Мърков е един от малцината български спортисти, спечелили Голям шлем - трите най-престижни титли - олимпийска, световна и европейска в рамките на една година. Първата му схватка в олимпийския турнир през 1972 трябва да е срещу израелския борец Нелсон Давидсон. Но ден преди началото на тяхната категория, терористи от групировката “Черният септември” пленяват и убиват 11 израелски заложници. Сред загиналите е и съперникът на Мърков. Форумът е прекъснат, обсъжда се прекратяването му. След възобновяване на игрите нашият борец постига пет победи, две от които с туш и печели олимпийското злато.

Георги Костадинов е изумителен шампион, а историята на неговия олимпийски успех звучи толкова невероятно, че по-скоро прилича на сценарий за филм. Той е големият герой на българския спорт - печели първата олимпийска титла в бокса с фрактури на двете ръце и травмиран глезен. Действието се развива отново в Мюнхен през месец септември 1972 година.

Танцуващият на ринга - Ивайло Маринов - невероятно талантлив боксьор, абсолютен майстор. Никога не е падал с нокаут. В Москва 1980 печели бронз, а заради бойкота на Игрите в Лос Анджелис 1984 пропуска втори шанс за олимпийско злато. Той обаче търпеливо чака своя миг, който настъпва в Сеул през 1988.

Симон Байлс е явление в световната гимнастика. Американката има 7 олимпийски отличия, 4 от тях - златни.

Плевенчанката Диана Дудева е единствената българска гимнастичка, спечелила олимпийско отличие. Тя завоюва бронзов медал на земя на Игрите в Сеул`88.

Не пропускайте поредния вълнуващ разказ в поредицата “Истории от Олимпийските игри”, илюстриран с уникални кадри от архива на Международния олимпийски комитет!

Гледайте поредицата всяка неделя от 13:15 ч. по БНТ 1!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кенийци триумфираха при мъжете и жените в маратона на Варна
Кенийци триумфираха при мъжете и жените в маратона на Варна
Над 20 000 къса цигари задържаха на ГКПП „Дунав мост 2”
Над 20 000 къса цигари задържаха на ГКПП „Дунав мост 2”