НОВИНИ

Валентина Георгиева пред БНТ: Научих се да се изолирам, когато съм на пътеката виждам само прескока (ВИДЕО)

Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева, която в началото на месец май спечели сребърен медал на прескок на европейското първенство по спортна гимнастика в Римини (Италия), гостува в студиото на „Арена спорт“.

Валентина Георгиева
bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 12.05.2024
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева, която в началото на месец май спечели сребърен медал на прескок на европейското първенство по спортна гимнастика в Римини (Италия), гостува в студиото на „Арена спорт“. Пред камерата на БНТ възпитаничката на Филип Янев коментира емоциите от завоювания първи медал от голямо първенство, както и плановете ѝ за подготовка за Олимпийските игри в Париж през лятото.

„Тази година направих много добър старт. На четири световни купи съм с четири медала. Спечелих олимпийска квота, на европейското първенство направих успешен завършек. На последното европейско нямахме много добри моменти, но този път преодолях нещата и показах това, което мога и тренирам“, каза Георгиева.

Тя коментира и страхотното посрещане, което ѝ бяха устроили от нейния клуб Левски Спартак.

„Малките дечица много ми се радваха, надявам се да бъда пример за тях занапред – какво е да не се отказваш и да гониш това, което обичаш. Да се занимаваш с него и да правиш всичко възможно това нещо да ти носи щастие“, добави Георгиева.

Тя коментира и тежката контузия, която получи преди 2 години и начина, по който е успяла да се възстанови.

„Доста трудно се възстанових, с много постоянство, но ключът е желанието. Имах желанието да покажа отново този прескок, трябваше да го покажа още на първата световна купа, на която отидохме, но на световните купи залагахме на сигурното, на по-лесното. Този път усещах, че прескокът ще стане. Разбира се, че имаше малко притеснение, но когато стъпих на пътеката знаех, че няма какво да се обърка“, каза Георгиева.

Георгиева сподели в какво физическо състояние е в момент и какви болежки има.

„Добре съм, не мога да се оплача засега. Правя упражнения, правя раздвижване. Болката (в кръста) няма как да изчезне напълно. Това е хронична травма, от много време. Но на състезанията, когато има и адреналин, забравям за болката.

Когато изляза на пътеката затварям очи и слушам музика. По този начин успявам да се изолирам и да се затворя вътре в себе си. Изигравам си няколко пъти прескоците в главата. Научих се да се изолирам и да не обръщам внимание на публиката – когато стъпя на пътеката, виждам само прескока, не чувам и не виждам нищо друго“.

Нейният треньор Филип Янев не скри задоволството си от постиженията на Георгиева.

„Кой треньор не би бил доволен и горд от състезателя си, когато достига до почетната стълбичка на едни от най-големите форуми. Спортът ни е много сложен и на състезанията винаги има напрежение. Колкото и добре да е подготвен един спортист, винаги може да има някоя неприятна изненада.

Относно съветите, които получава от Силвия Митева, Янев каза следното:

„Аз лично съм човек, който взима съвети и вярвам, че мога да се науча от всеки. Просто взимаш това, което ти харесва и мислиш, че е най-доброто. Силвия Митева ми помогна много за хореографските елементи, особено когато започнах да тренирам момичета. Тя ме научи на много подготвителни упражнения, техника.

Янев коментира и архивни кадри на БНТ от Олимпийските игри в Атина, където той като спортист завършва на пето място.

„Помня, че бях доста притеснен. На втория прескок, ако бях стъпил малко по-добре, щях да съм на стълбичката. Тогава на момента бях разочарован, сега отчитам петото място като много добро постижение“.

Относно целите на Олимпийските игри в Париж, треньорът коментира така:

„Винаги тръгваме с идеята за успешно състезание, да покажем това, което сме тренирали през годината. Резултатите ще дойдат сами, ако съумее да запази спокойствие“.

Целия разговор гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 000 къса цигари задържаха на ГКПП „Дунав мост 2”
Над 20 000 къса цигари задържаха на ГКПП „Дунав мост 2”
Петиция събира подписи за публичност на доклада за система за измерване на въздуха
Петиция събира подписи за публичност на доклада за система за измерване на въздуха