Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Здравната вноска остава 8% през следващата година

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:54, 08.11.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
здравната вноска остава следващата година
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Здравната вноска няма да бъде увеличена и остава 8 процента от осигурителния доход. Това предвижда проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година. Той ще бъде разискван на заседание на Надзорния съвет на Касата в петък. Във финансовата рамка са предвидени разходи за над 8 милиарда и 160 милиона лева или с над 1 милиард и 100 милиона повече спрямо 2023 година.

В проектобюджета са заложени здравноосигурителни приходи в размер на малко над 7 милиарда и 950 милиона лева, от които почти 4 милиарда и 900 милиона са приходи от здрави вноски и над 3 милиарда са трансфери за здравно осигуряване.

В разчетите е отразено повишението на минималната заплата на 933 лева от 1 януари догодина. През 2024 г. съгласно писмо от Министерство на здравеопазването са предвидени трансфери за над 173 милиона лева, които са за финансиране на разходите за ваксини, дейности за здравно неосигурени лица и други. За болниците традиционно е предвиден най-големият дял от средствата в здравноосигурителните плащания – малко над 3 милиарда и 500 милиона лева.

За личните лекари са предвидени над 560 милиона лева, за специализираната извънболнична помощ са заложени 562 милиона, а за дентални дейности – близо 329 милиона лева. За лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени общо над 2 милиарда и 100 милиона лева. В това число са плащания за дейностите по отпускане на лекарствата за домашно лечение, заплащани 100% от бюджета на Касата за 39 милиона лева, от които се определят до 3 милиона за финансиране на аптеки в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност от община, както и с денонощен режим на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна проверка в психиатричните клиники в София
Започна проверка в психиатричните клиники в София
Арестуваха въоръжен мъж край сграда на Сената във Вашингтон
Арестуваха въоръжен мъж край сграда на Сената във Вашингтон