НОВИНИ

Здравните власти ще анализират дейността на болниците след стрес теста от COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:22, 26.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Още

На редовния брифинг на Оперативния щаб за борба със заразата тази сутрин, доц. Ангел Кунчев съобщи, че кризата с COVID-19 е била голямо изпитание за всички системи, най-вече за здравната.

Безпрецедентният стрес тест на здравната система показал силните и слабите страни на болничната ни система.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: От всяка една гледна точка. И като сгради, и като оборудване, и като кадри, и като квалификация.

Предстоят анализи на дейността на болниците.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: На реалната и не толкова реалната дейност на болниците. Което ще даде много по-точна картина на това кои болници са гръбнака на здравеопазването в България и на кои можем да разчитаме като цяло.

Едно е сигурно, системата за обществено здраве трябва да бъде укрепена.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Тъй като е очевидно, че една такава сравнително малка система- тя се състои от под 2500 души. Всъщност пое първия и основен удар. Te обслужват над 30 сухоземни медицински КПП-та. Те организираха карантината на над 70 000 души в България.

Обучението по вирусология и епидемиология на студентите по медицина ще се засили, обясни Кунчев. Според него пандемията от коронавирус има и положителни ефекти.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Изграждането на информационната система на страната по отношение на COVID. Нещо което обикновено отнема месеци и години. В случая беше направено за по-малко от 2 месеца.

Новите технологии влезли в производството на дезинфектанти, а екип от български и италиански учени работи по нов термометър, допълни Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за разорани дюни на плажа в Ахтопол
Сигнал за разорани дюни на плажа в Ахтопол
Ще отворят ли врати танцовите и музикални школи?
Ще отворят ли врати танцовите и музикални школи?