НОВИНИ

Здравният министър заговори за втора, зимна вълна от COVID-19

здравният министър заговори втора зимна вълна covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 30.07.2020
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Новоизбраният министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов прогнозира евентуална втора вълна на разпространение на коронавирус в България.

"Зимните месеци и смесването на коронавируса с други респираторни заболявания ще усложнят много обстановката в страната. Възможно е да престои и втора вълна", заяви той.

По думите му, ваксинирането с бъдещата ваксина срещу COVID-19 няма да бъде задължително.

"Нека всички български граждани да са сигурни, че ваксините, които ЕС ще поръча за всички европейски граждани, ще бъде най-качествената достъпна на пазара ваксина, тъй като качеството на произведените ваксини ще се следи от европейските институции. Това, което трябва да знаят българските граждани, че ваксинирането с тази ваксина няма да бъде задължително. Няма да влиза в никакви календари. Ние ще дадем възможност на всеки човек, кото попада в рисковите групи и тези, които са извън рисковите при изаявено желание да може да се постави тази ваксина, когато тя е открита и когато са минали всички тестове за бозапасност", изтъкна още здравният министър по време на изслушването си в парламента, където представи данни за новоотпуснатите средства за здравеопазването у нас.

Проф. Ангелов обясни, че с тези пари – доходите на над 6000 души в системата на здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%.

"В сектор "Здравеопазване" до края на годината ще бъдат отпуснати и ще влязат допълнителен финансов ресурс в размер на 223 млн. лв. Наличните, които до момента са отпуснати, са в размер на 80.9 млн. по мерките, които сме предприели. Целта на мерките е да осигури по-голяма стабилност и сигурност, по-голяма грижа за медиците, лекари, медицински сестри, лаборанти в условия на коронавирус. Те са на първа линия в грижата за цялото население", поясни министърът.

По думите му средства са предвидени и за служителите на РЗИ, Държавни психиатични болници, Национална експертна лекарска комисия, Национален център по заразни и паразитни болести, Изпълнителна агенция "Медицински надзор", Изпълнителна агенция по лекарствата, Национален център по обществено здраве и анализи, Национален център по радиология, както и служителите в звена "Контрол" в НЗОК и РЗОК, командировани за подпомагане за системите в РЗИ.

"По тази мярка вече са осигурени 60 млн. лв. по бюджета на Министерство на здравеопазването", каза още министърът. Костадин Ангелов отчете, че до края на годината се очаква за това да бъдат изплатени 127 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народният театър за първи път продължава сезона и през август
Народният театър за първи път продължава сезона и през август
Почина карикатуристът Иван Кутузов-Кути. Поклон пред таланта
Почина карикатуристът Иван Кутузов-Кути. Поклон пред таланта