НОВИНИ

"Зелено движение", част от ДБ, не са съгласни с номинацията на Десислава Атанасова за КС

атанасова
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:37, 18.01.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

"Зелено движение", една от партиите в коалицията "Демократична България", се обяви против номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия и призовават колегите си от ПП-ДБ да гласуват против.

В позиция до медиите, от формацията пишат, че издигането на една номинация от страна на ПП-ДБ (Борислав белазелков - б.р.) е направено без предварително вътрешно обсъждане и не е съгласувано с тях. Същото се отнася и за подкрепата за номинацията на ГЕРБ от страна на председателите на коалицията ПП-ДБ.

"Смятаме, че тази номинация създава напрежение и съмнения в обществото относно изпълнение на изискванията на Конституцията за заемане на поста и надделяване на политическите над професионалните качества. Подобни възражения на „Зелено движение“ за политически, а не професионален избор важат и към номинацията за Конституционен съдия на ПП "Възраждане" – народния представител Цвета Рангелова", пишат от партията.

Начинът, по който ще бъдат избирани членовете на регулаторите, е тест доколко успешна е проведената конституционна реформа, посочват от партията и затова са посочили и риска от номинации и избор на кандидатури по "необосновани с обществения интерес партийни договорки".

При последните промени на конституцията беше приет нов текст на чл. 91б, съгласно който „Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост.“ Още при провеждане на първата процедура станахме свидетели на неспазване на посочената разпоредба и бяха създадени съмнения за разпределение на партийни квоти.

"Конституционният съд осигурява върховенството на Конституцията, като единствено на него е дадено правото да тълкува конституцията и да се произнася по противоконституционност на закони. Конституционният съд е гарант за прилагането на принципа на правовата държава, който се изразява в упражняване на държавна власт на основата на конституция, в рамките на закони, които съответстват на конституцията. Поради това от особена важност е при избора на конституционни съдии от Народното събрание да бъдат номинирани личности, притежаващи високи професионални и нравствени качества, при спазването на открита и ясна процедура. Конституционните съдии трябва да имат безспорен авторитет и много висока професионална компетентност, като от особена важност е изискването да бъдат независими при работата си в Конституционния съд", пишат още от "Зелено движение".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Не ми остава много време в тениса, който ми даде толкова много
Григор Димитров: Не ми остава много време в тениса, който ми даде толкова много
Мащабна полицейска операция в ромския квартал в Мъглиж
Мащабна полицейска операция в ромския квартал в Мъглиж