НОВИНИ

Зеленски към Желязков: Всяка подкрепа от България е важна и никога няма да я забравим (СНИМКИ)

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
13:46, 07.02.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
зеленски желязков всяка подкрепа българия важна никога забравим снимки
Слушай новината

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

"Благодаря ви сърдечно за всяка подкрепа, която ни осигурявате - и военно техническата и хуманитарната. Всяка подкрепа от България е важна за нас и никога няма да я забравим.

Вие сами се уверихте как живеем с постоянните ракетни атаки в града. И виждате колко е важно за нас да осигуряваме адекватна защита на нашите граждани в най-студените месеци от годината, когато фокус на атаките е енергийната сигурност на Украйна", заяви Зеленски преди разговора на четири очи с Росен Желязков.

Снимки: Пресцентър на НС

От своя страна председателят на парламента подчерта отново подкрепата на страната ни за европейското и евроатлантическо бъдеще на страната.

"България предоставя военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна от самото начало и ще продължи да го прави, колкото е необходимо", увери той.

Председателят на парламента отново подчерта, че страната ни остро осъжда руската агресия в Украйна.

"България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна", отбеляза той.

По думите му Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

България е декларирала пълната си подкрепа за „Формулата за мир“ на президента Зеленски и безусловно подкрепя водещия принцип, че само Украйна има суверенното право да определи кога и как да се включи в преговори с агресора, посочи председателят на парламента.

Той подчерта, че този принцип е най-добрата гаранция за бъдещия мир, към който всички се стремим и който ще укрепи европейската и глобалната сигурност, основана на правилата на международния ред. От жизненоважно значение е да обединим усилията си за спазване на принципите на Хартата на ООН за ненападение и зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всички държави, смята Росен Желязков.

България е сред най-силните и най-активни поддръжници на европейската интеграция на Украйна и на евроатлантическата ѝ перспектива, подчерта председателят на Народното събрание.

Страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, заяви той и допълни, че това е геополитически избор, който има пълната ни подкрепа.

"Ние сме убедени, че Украйна принадлежи към европейското семейство", отбеляза Росен Желязков.

Според него бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО. Независима и суверенна Украйна е от ключово значение за евроатлантическата сигурност, смята Росен Желязков. Той изрази задоволството на нашата страна от подписването на Съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

България е дълбоко обезпокоена от безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море и в частност от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров, заяви председателят на парламента. България не признава незаконното анексиране на Крим, декларира той.

Росен Желязков припомни, че на 11 януари 2024 г. в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините (MCM Black Sea), която мисия е предназначена единствено за хуманитарни цели и за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море, като по този начин се способства за безопасността на корабоплаването в Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60-годишна жена зад волана се удари в търговски обект и в два паркирани автомобила (СНИМКИ)
60-годишна жена зад волана се удари в търговски обект и в два паркирани автомобила (СНИМКИ)
Шесткратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова обяви, че слага край на спортната си кариера
Шесткратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова обяви, че слага край на спортната си кариера