НОВИНИ

Зеленски уволни командира на украинските ВВС

зеленски уволни командира украинските ввс
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
23:07, 30.08.2024
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който уволнява командира на украинските ВВС Микола Олешчук, предаде Ройтерс. Олешчук е отстранен от поста си малко след като украинската армия съобщи, че в понеделник при отблъскването на голяма руска атака се е разбил изтребител Ф-16, а пилотът му е загинал.

"Реших да сменя командира на военновъздушните сили. Безкрайно благодарен съм на всички наши военни пилоти", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Той обаче не каза каква е причината за решението му, а само спомена, че персоналът трябва да се пази и че е необходимо укрепване на командно равнище.

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че генерал-лейтенант Анатолий Кривоножка временно ще изпълнява задълженията на командир на ВВС. Въоръжените сили на Украйна не оповестиха причината за разбиването на самолета. Те посочиха, че изтребителят се е разбил, докато се е приближавал към руска мишена. Олешчук каза в понеделник, че партньори от САЩ помагат при разследването на инцидента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златен медал за Ружди Ружди от паралимпийските игри в Париж
Златен медал за Ружди Ружди от паралимпийските игри в Париж