НОВИНИ

Земеделският министър призова ЕК да побърза с отварянето на селскостопанския резерв

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:09, 15.03.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
зърнопроизводители протест заради вноса украинско зърно нас обзор
Слушай новината

Служебният министър на земеделието Явор Гечев призова ЕК за подпомагане на производителите, засегнати от завишения внос от Украйна. Гечев изпрати писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на ЕК Волфганг Бурчер.

„Призовавам за ускоряване на процедурата за вземане на решение за активиране на селскостопанския резерв, с цел подпомагане на най-засегнатите от завишения внос сектори, особено в страните в близост до границата с Украйна“, се казва в писмото, съобщават от Министерство на земеделието.

Поводът за това са трудностите, пред които са изправени българските производители в резултат на прекомерния внос от Украйна.

„България е солидарна с Украйна и споделя необходимостта от безпрепятствено осигуряване на доставки на селскостопански и други продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, но това не следва да поставя в риск конкурентоспособността на европейските земеделски производители“, отбелязва още министър Гечев.

В писмото българският земеделски министър обръща внимание, че най-сериозните смущения се наблюдават на пазара на маслодаен слънчоглед, като интензивният внос от Украйна продължава и през 2023 г.

Също така се посочват като обезпокоителни количествата зърно, съхранявани в складовете в страната, без възможности за реализация и липса на търговия, при сериозен спад на изкупните цени.

„На фона на увеличените разходи за семена, торове, продукти за растителна защита, дизел и пр. се влошава икономическата устойчивост на стопаните, отглеждащи слънчоглед. Липсата на свежи приходи от продажби на зърно, увеличаващи се разходи за съхранение и ограничени складови възможности водят до несигурност и са много сериозно предизвикателство за нормално стартиране на пролетната кампания“, посочва още Явор Гечев.

В писмото до еврокомисаря по земеделие и до генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ аграрният министър информира, че в страната вече се провеждат стачни действия от страна на българските производители, които настояват да бъде ограничен вносът на маслодайни и зърнени култури от Украйна, който буквално поставя в колапс сектора, тъй като заради него са принудени да продават продукцията си на безценица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златан Ибрахимович с повиквателна за националния отбор на Швеция
Златан Ибрахимович с повиквателна за националния отбор на Швеция
Съдии от ВАС с отводи по дела, свързани с отнемането на лиценза на КТБ
Съдии от ВАС с отводи по дела, свързани с отнемането на лиценза на КТБ