НОВИНИ

Земеделският министър: Проверяваме стриктно пшеницата от Украйна, няма да допуснем зърно с лошо качество

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:07, 17.07.2022
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Към четвъртък в България са влезли едва 6000 тона пшеница от Украйна и 1300 тона ечемик - количество, което не би следвало да се отрази на пазара у нас, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на земеделието Иван Иванов.

"Количеството, влязло от Украйна е пренебрежимо малко - 6000 тона и едва ли би се отразило по някакъв начин на консумацията тук. Допускам и че в немалка степен то е предвидено и за реекспорт, но това са търговски отношения и ние не може да се месим", каза той.

Земеделският министър увери, че внасяното зърно подлежи на стриктни проверки за неговото качество.

"Продължават проверките - ако установим количества, които не отговарят на стандартите за консумация в България, ако се установи наличие на определени вещества, това зърно ще бъде подложено на съответните санкции и унищожено, защото то не може да влезе в оборота в България. Това ви го гарантирам. Проверките ще са безкомпромисни в това отношение. Последното нещо, което държавата може да позволи да се случи, е да бъдат хранени български граждани с пшеница, която не отговаря на стандартите и би навредила на здравето им. Нашата основна цел е да осигурим този качествен хляб и на тази цена, която очакват българските граждани", подчерта Иванов.

Според него решението за безмитен внос на зърно от Украйна е разумно, тъй като много страни от ЕС имат отчайваща нужда от тази пшеница.

"Този износ трябва да се осъществява, но не с риска да бъдат ощетени нашите земеделски производители. Това е позицията на държавата, категорично", изтъкна той.

Земеделският министър очаква 0% ДДС на хляба да се отрази на цените във всички магазини. Уточни, че у нас няма закон, който да преследва спекулата, но вярва, че недобросъвестните практики на някои търговци ще бъдат регулирани от свободния пазар и конкуренцията.

Тазгодишната реколта у нас е изключително добра. Вече са прибрани около 3 млн. тона пшеница, предстои жътвата на още 3 млн. тона и половина.

"Традиционно от пшеницата в България след жътва 50% остава тук, останалата е за износ. Ние сме вече нетен износител на зърно и мога да ви уверя, че след началото на войната в Украйна, именно пшеницата на България осигури продоволствената сигурност в ЕС в немалък размер, защото количества зърно имаше в България и Румъния. Изнасяхме и за трети страни", обясни Иванов.

Той очаква щетите от евентуална енергийна криза през есента за земеделските производители у нас да бъдат компенсирани от помощите, която е подготвени от министерството тази година.

„През 2022 г. земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 700 млн. лв. и така се изравняваме с останалите европейски страни", каза Иванов.

Той посочи, че това безпрецедентно финансиране, заедно с мерките за стриктен контрол на границата, дава глътка въздух на сектора. Освен това се водят се разговори с Брюксел и да се повиши таванът за помощта по временната рамка за щетите от войната в Украйна от 35 000 евро на 62 000 евро на стопанство.

В рамките на един ден миналата седмица на "Капитан Андреево" са спрени 22 тона зеленчуци със завишени нива на пестициди, което е рекордно количество. Иванов обясни този резултат с действията на държавата и премахването на частната фитосанитарна лаборатория от граничния пункт.

"Капитан Андреево е една от най-големите граници в света и там влизат много храни и животни за целия ЕС. Има немалко аргументи в подкрепа на твърденията на зам.-министър Иван Христанов, че мафията е на ГКПП "Капитан Андреево" и фактът, че той е охраняван и има заплахи срещу него е красноречив", изтъкна той.

По повод предстоящото връчване на трети мандат за съставяне на правителство Иван Иванов заяви, че според него има шанс както за експертен, така и за политически кабинет.

"Аз лично ще харесам това да не ходим на избори и да не хвърлим държавата в хаос, защото едни нови избори ще ни костват милиарди евросредства. Въпросът е да се управлява по начин, по който да има предвидимост, да се виждат резултатите и да не се краде", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва с Георги Любенов“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан стартира контролите с успех срещу Кьолн
Милан стартира контролите с успех срещу Кьолн
Павел Файдек с пето поредно злато в хвърлянето на чук на Световните първенства
Павел Файдек с пето поредно злато в хвърлянето на чук на Световните първенства