НОВИНИ

Украински товарен самолет с 8 души на борда се разби край Кавала

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:16, 17.07.2022 (обновена)
6795
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Украински товарен самолет с 8 души на борда се разби край Кавала. Според гръцки медии самолетът е превозвал 12 тона опасни материали, главно експлозиви.

Товарен самолет Ан-12, собственост на украинска компания, извършвал полет от Сърбия за Бангладеш. Пилотът предупредил за проблем в единия двигател и поискал аварийно кацане на летището в Кавала. Малко след това обаче връзката прекъснала. Според очевидци, самолетът се разбил на 40 километра от летището. На мястото на катастрофата веднага са изпратени спасителни екипи, 15 огнеборци и 7 цистерни.

"Чудя се как не падна върху нашите къщи, защото дойде оттам. Имаше много дим и шум, който не мога да опиша. После мина над планината, зави и се разби в полето. Избухнаха пламъци, уплашихме се, дойдоха много коли, но не можеха да се приближат заради продължаващите експлозии", разказва очевидка на инцидента.

Не е ясно какво е превозвал самолетът, но според гръцки медии става дума за 12 тона опасни материали, основно експлозиви. Експерти по взривните вещества разследват случая.

"Замерванията на въздуха не дават отклонения за момента, но въпреки това обстановката е нестабилна. С други думи, има гъст дим и топлина, както и неизвестно бяло вещество, за което чакаме да получим информация от специалните въоръжени сили, за да можем да влезем на терен".

Като предпазна мярка местните жители са предупредени да държат прозорците си затворени, да не излизат и да носят маски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След тежката катастрофа на пътя Плевен - Ловеч: Заловиха пиян, дрогиран и двама непълнолетни зад волана
След тежката катастрофа на пътя Плевен - Ловеч: Заловиха пиян, дрогиран и двама непълнолетни зад волана
Слабо захлаждане и райони с валежи днес
Слабо захлаждане и райони с валежи днес