НОВИНИ

Експертен или политически кабинет: Какви са нагласите сред партиите?

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:39, 16.07.2022
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В очакване на решението на президента Румен Радев на кого ще връчи третия проучвателен мандат за излъчване на правителство в рамките на този парламент - как изглеждат нагласите на политическите сили. Слави Трифонов и Тошко Йорданов от ИТН са готови да отстъпят и в преговорите за бъдещ кабинет да участват с експерти. Това заяви Любомир Каримански в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Нагласата на "Има такъв народ" е да се излъчи правителство с третия мандат, обяви Любомир Каримански. Приемат го като възможност четворната коалиция да има ново управление, но с уговорката да не се повтарят старите грешки. За да се успокои тонът Слави Трифонов и Тошко Йорданов са готови да направят крачка назад.

"Дадохме знак вече, че нито Слави Трифонов ще бъде на предна линия в тези преговори, нито самият Тошко Йорданов заяви вчера, че лидерите ще направят крачка назад, което е знак за това, че следващи преговори за правителство вероятно ще се водят от останалите представляващи ИТН, особено в експертната част. Хора, които имат опит и в законодателната, така че ние ще изпълним и останалото, което се иска от останалите коалиционни партньори. Важно е този знак да бъде разчетен по правилен начин. Всеки един от нас трябва да направи компромис, за да го има това правителство. Стандартът е много важен. Когато едни лидери правят крачка назад и други трябва да направят крачка назад, за да може да се получат нещата", заяви Каримански.

В предаването "Панорама" Никола Минчев каза, че "Продължаваме промяната" ще положат сериозни усилия да има кабинет в рамките на този парламент. Готови са да разговарят с БСП и "Демократична България", но имат известни задръжки, ако президентът даде третия мандат на "Има такъв народ".

"Ако го връчи на ИТН, мисля, че възможностите за разговор директно ПП и ИТН са много лимитирани на този етап, с оглед случилото се през последните месеци", заяви Никола Минчев.

Според него програмата, която изработиха заедно с БСП и "Демократична България", за първия мандат е добра база за преговори. В нея са заложени конкретни цели и срокове и ако се постигне съгласие и за третия мандат, след това ще коментират конкретните имена. На въпрос възможно ли той да е кандидатът за премиер, отговори:

"Това би било решение на ПП, което аз няма да взема еднолично, ще вземем всички заедно. Ако всички вземем това решение, аз няма да избягам от отговорност. но на първо място е програма и след това са личностите", каза Никола Минчев.

"Демократична България" и БСП ясно заявиха, че ако получат третия мандат, ще предложат премиерския пост на "Продължаваме промяната". Уверяват, че ще положат максимални усилия за излъчване на правителство. Съгласни са, че програмата за управление е добра основа за диалог.

"С диалог и търпение и с научени уроци от грешките, които допуснахме всички в рамките на предишното управление, трябва да си дадем ясна сметка, че дефицитите трябва да се коригират. Важно е да се коригира процесът по взимане на решения, комуникацията между партньорите в управлението, да има много ясен план", заяви Антоанета Цонева от "Демократична България".

Пред Дарик радио Кристиан Вигенин каза, че БСП би могла да създаде атмосфера на диалог, която да роди ново правителство в рамките на този парламент.

"Ако е при нас мандатът, ние ще се стремим да възстановим четворната коалиция на принципна основа, разбира се", каза Вигенин.

На среща със симпатизанти в Ямбол лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди позицията на партията, че решението на кризите в страната виждат в бързи избори и стабилно управление.

"Ако направят правителство, е най-доброто, което може да се случи за партията. За държавата най-лошото, което може да се случи, е да продължат. Така че каквото и решение да вземат с третия мандат - в единия случай е добре за партията, в другия е лошо за държавата", коментира Борисов.

Очаква се до дни президентът Румен Радев да обяви на коя парламентарна група ще връчи третия мандат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сердюк се завръща в групата на Черно море за домакинството на Славия
Сердюк се завръща в групата на Черно море за домакинството на Славия
Парламентът в Скопие подкрепи френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС (ОБЗОР)
Парламентът в Скопие подкрепи френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС (ОБЗОР)