НОВИНИ

Гърция, Португалия, Испания и Франция се борят с мащабни горски пожари

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:23, 16.07.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди огнеборци се опитват да овладеят бушуващите в Гърция, Португалия, Испания и Франция горски пожари. Хиляди са евакуирани. Горещата вълна, обхванала Европа, взе жертви. Европейският съюз призова страните членки да се подготвят за борба с пожари това лято, когато се очакват екстремни метеорологични явления, предизвикани според учените от климатичните промени.

Над 100 горски пожара избухнаха в Гърция. Най-тежка е ситуацията в Ретимно на остров Крит. Жителите на няколко села са евакуирани. Огнената стихия е обхванала и островите Корфу и Саламина, но към момента няма засегнати туристически райони. В овладяването на пожарите в Гърция участват огнеборци от цяла Европа, включително от България.

Гореща вълна преминава през Румъния, където температурите достигат до 40 градуса, а прогнозата е, че времето ще се задържи без промяна и през следващата седмица. Препоръката е възрастните и децата да стоят на закрито. Отворени са центрове за първа помощ на ключови места.

Екстремните горещини в Испания са причина за смъртта на близо 240 души през последни дни. Страната се бори и с пожари - повече от три хиляди души са евакуирани в Малага, където огнената стихия се приближи опасно близо до града. В части на страната е обявено най-високо ниво на опасност заради очаквани температури над 45 градуса.

В Португалия загина пилот на самолет за борба с пожарите, след като машината се разбила по време на операция в североизточната част на страната. Португалия пострада тежко през последната седмица заради високите температури и бушуващите пожари, които до момента са опустошили 30 000 хектара. Повече от 1400 пожарникари и много доброволци се опитват да овладеят около 10 огнища.

СНИМКИ: БГНЕС

Повече от 12 000 евакуирани, близо 10 000 хектара опожарена земя и 3000 пожарникари, мобилизирани в битката с огъня - такава е равносметката за Франция. В Жиронд и още 15 департамента е обявен оранжев код за опасност заради необичайно високите температури.

Антициклон разхлади леко Италия, а в Лондон търсят необичайни начини за прохлада. В един от бизнес кварталите на британската столица мнозина захвърлиха ризите и вратовръзките, за да прекарат обедната си почивка в плуване в Темза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА се спаси от загуба срещу Локомотив София с гол в последната минута
ЦСКА се спаси от загуба срещу Локомотив София с гол в последната минута
ЮНЕСКО: Над 160 културни обекта в Украйна са повредени или унищожени
ЮНЕСКО: Над 160 културни обекта в Украйна са повредени или унищожени