Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Земеделският министър: Ще поискаме ЕК да задейства кризисен резерв в подкрепа на българските зърнопроизводители

от БНТ
17:42, 14.09.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
войната киев износа зърно русия организира собствен трибунал военни престъпления
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министерството на земеделието ще поиска ЕК да задейства кризисен резерв в подкрепа на българските зърнопроизводители. Това обяви ресорният министър Явор Гечев.

Гечев проведе среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, организирана след днешните протести в страната. Проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното

"Българските земеделски производители имат пълната ни подкрепа заради трудностите, пред които са изправени. Министерството на земеделието ще поиска извънредни мерки от Европейската комисия да бъде задействан т. нар. земеделски кризисен резерв на ЕС", съобщи Явор Гечев.

Зърнопроизводителите връчиха на министъра декларация с исканията си и изложиха опасенията си във връзка с вноса на слънчоглед и пшеница.

"Разпоредил съм удвояване на пробите при вноса на слънчоглед и пшеница, за да бъде опазено здравето на българските граждани", увери Гечев.

Той припомни, че в приетата днес от правителството позиция се отчита, че в Република България безпокойство будят смущенията на пазара на слънчоглед и пшеница, като земеделските стопани срещат сериозни предизвикателства - затруднена реализация, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск. В тази връзка Република България призовава Комисията да приложи всички възможни инструменти, в т.ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара.

"България е солидарна с Украйна, но българските земеделски производители претърпяха сериозни щети", отчете аграрният министър.

По предложение на зърнопроизводителите следващата седмица проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното. „Ще поканим за участие представители на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, каза аграрният министър и призова производителите да подават сигнали за нарушения на данъчното и митническото законодателство.

"Лично ще настоявам всички компетентни институции да вземат мерки, за да не се компрометира българската реколта и потребителите да са спокойни“, каза в заключение министърът.

Чуйте последните новини, където и да сте! “
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България с девет джудисти на Европейското за младежи
България с девет джудисти на Европейското за младежи
Започнаха проверки за употребата на алкохол и цигари сред тийнейджърите в Благоевград
Започнаха проверки за употребата на алкохол и цигари сред тийнейджърите в Благоевград