НОВИНИ

Земеделското министерство не е отчело четвърт милион от ремонтите на диги на р. Места

река места отнесе въжен мост
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:44, 26.05.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Главна дирекция "Национална полиция" е извършила проверка за спешния ремонт на авариралите диги на река Места край село Борово, община Гоце Делчев.

В сигнала, подаден от Министъра на земеделието в началото на тази година, е посочено, че през месец декември 2021 г. са били установени нарушения на целостта на съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите на р. Места. Оказва се, че част от дясната дига на р. Места в землището на с. Борово не е била въведена в експлоатация. На това място е бил правен ремонт по спешност и е извършено плащане на изпълнителя на обекта, но последващи действия по изготвяне на окончателен доклад от дружеството, упражняващо строителен надзор, не били предприети.

По тази причина Министерството на земеделието, храните и горите не са успели да изпълнят отчетните си задължения пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за получените от държавата средства в размер на 250 000 лева.

След извършена от Икономическа полиция проверка е установено, че са налице пропуски, вследствие на които МЗХГ не е успяло да изпълни отчетните си задължения - ненабавяне на разрешителни от РИОСВ - Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район". Изяснено е, че тези документи е следвало да бъдат набавени от съответните длъжностни лица от земеделското министерство, тъй като строежът е започнал по спешност.

Предстои материалите по случая да бъдат изпратени на Софийската градска прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерството на земеделието. Основанието за това, е че през 2016 г. не са набавили необходимите документи за въвеждане в експлоатация на коригираните диги на река Места, с което ведомството не е успяло да изпълни отчетните си задължения за получените от държавата четвърт милион лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят от Тексас е споделил плановете си в лични съобщения във Фейсбук
Нападателят от Тексас е споделил плановете си в лични съобщения във Фейсбук
"Български пощи" възстановяват приемането на плащания за местни данъци и такси
"Български пощи" възстановяват приемането на плащания за местни данъци и такси