НОВИНИ

Жълт код за обилни снеговалежи в пет области от страната днес

bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 07.03.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

И през нощта в много райони продължи да вали сняг, но поне вятърът, все още с посока от север-североизток, вече не беше толкова силен, колкото вчера, поривите в Бургас са около 60 км/ч. Най-голямо е общото количество на валежите до 11.00 часа днес в Западна България - около 20 литра на кв. метър.

В следобедните часове ще се задържи облачно, на места с превалявания от слаб сняг, в низините на Южна България - от дъжд. По-значителни снеговалежи ще има в Рило-Родопската област.

Предупреждение за нова снежна покривка с дебелина около 20 см е обявено днес в планинските райони на областите Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и София-област.

Ще духа слаб до умерен вятър с посока вече от север-северозапад. Максималните температури ще останат по-ниски от обичайните за това време от годината - между 2 и 7 градуса.

През следващото денонощие застудяването ще продължи. Ще духа слаб до умерен север-северозападен, в източната половина от страната - североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, а максималните - между 0 и 5 градуса. Ще се задържи предимно облачно. На много места ще превалява слаб сняг, но в Рило-Родопската област снеговалежите ще са интензивни и там снежната покривка ще продължи да се увеличава.

Сериозна е лавинната опасност в Пирин

В планините ще продължи да вали сняг, ще духа умерен север-североизточен, по билата - северозападен вятър. По планинските проходи ще има виелици и снегонавявания.

В близките дни температурите ще продължат да се понижават и в четвъртък и петък сутринта ще има места с около минус 10 - минус 12 градуса, а в отделни райони и през деня ще бъдат малко под нулата. Ще продължи да превалява сняг, но предимно слаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джудистите ни трети в общото класиране на Европейската купа в Прага
Джудистите ни трети в общото класиране на Европейската купа в Прага
18 българи са блокирани на кораб в Мариупол
18 българи са блокирани на кораб в Мариупол