НОВИНИ

Трупат се глоби заради сгрешени данни в електронните винетки

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
12:20, 07.03.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Плащаш за винетка, но получаваш глоба. Оказва се, че това не е единичен случай. Погрешно въведени данни при закупуването на винетка могат да доведат до натрупване на хиляди левове задължения към БГТОЛ.

Десетки хора се оплакват на омбудсмана за натрупани глоби от сгрешени данни в електронната винетка. Заради тези грешки те стават нарушители.

"Когато един човек сгреши винетката и започне да шофира с нея, той обикновено е заснеман от камерите по пътя и фактически може да бъде заснет неограничен брой пъти в дните в които кара с тази сгрешена винетка", обясни националният омбудсман проф. Диана Ковачева.

Ивайло Дуловски шофирал с изтекла винетка и плаща компенсаторна такса. Когато купува нова, записва данните в декларация, но служителката слага още една буква в системата, без той да знае.

"При мен е написано правилно това, което аз съм длъжен да попълня", разказа Ивайло Дуловски.

На гърба на декларацията пише, че тя е доказателство за верността на данните и именно те се приемат при рекламация. Със софтуерния инженер Николай Костов проверяваме как работи системата за годишна винетка за лека кола.

"Въвеждаме регистрационен номер, примерно. Надявам се да няма такова средство и не ни дава грешка. Макар че това не е моя личен номер не ми иска друга информация. Въвеждам само това. Объркал съм вместо А съм сложил 3 по невнимание. Приема го, плащам си 97 лв., получавам винетка за този номер, но моят автомобил е с невалидна винетка", обясни Николай Костов, софтуерен инженер.

Тогава как да се избегнат грешките? Костов предлага да има допълнителни данни за собственика или превозното средство като например модел, марка или цвят.

"За да може да се валидира автомобилът с тази допълнителна информация и ако тя не съвпада системата да дава веднага грешка", допълни Костов.

Има законодателно и технологично решение, за да разбират водачите кога винетката е невалидна.

"Предлагам на депутатите да приемат, че в случаите когато винетката е коригирана да бъде върната компенсаторната такса", каза Диана Ковачева.

А есемес или имейл да известява за изтичаща винетка или при компенсаторна такса. Сега се допуска поправка по преценка на АПИ, но тя важи напред, а докато се вземе решение, при шофиране, отново може да се наложи компенсаторна такса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е животът в бомбоубежищата и как украинците не губят надежда (ВИДЕО)
Какъв е животът в бомбоубежищата и как украинците не губят надежда (ВИДЕО)
Дете почина след обгазяване в Ямбол, още 2 деца са пострадали
Дете почина след обгазяване в Ямбол, още 2 деца са пострадали