НОВИНИ

Жана Тодорова: Непрекъснато има градация в играта ни

Жана Тодорова
Снимка: fivb.com
bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 18.06.2022
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Либерото на женския национален отбор по волейбол Жана Тодорова беше една от най-добрите ни състезателки при победата с 3:0 над Канада в Лигата на нациите.

След двубоя националката изрази радостта си след успеха над канадките.

"Много сме радостни от победа. Още преди да тръгнем за Филипините, знаехме, че срещу първите два съперника – САЩ и Япония, ще ни бъде много трудно. Големите ни задачи бяха да победим Канада и Белгия. Едната задача вече е изпълнена. Канадките винаги са много добре подредени тактически, силни са в защита. Имат две основни нападателки. Успяхме да спрем диагоналката, макар че има най-много точки в мача. За мен най-важното е, че успяхме да се преборим, след като или в края, или в средата на геймовете изоставахме. Дори може би през почти цялото време бяхме догонващи. Но се върнахме! Това не го видяхме в първите два мача. В съблекалнята се шегувахме, че в първите два двубоя играхме много агресивно и загубихме. А сега не чак толкова, но спечелихме", заяви тя.

Волейболистката посочи разликите в играта на тима спрямо загубите от Япония и САЩ.

"В първите срещи може би не си повярвахме, че можем да победим такива съперници. Особено след мача с Япония съзнавахме, че резултатът може да не е 0:3. Че можехме да вземе един или повече геймове. Не са от друга планета и го усетихме всички", допълни тя.

Бившата състезателка на Марица сподели очакванията си и за предстоящия сблъсък с Белгия.

"Те са идентични отбори с Канада. Много силни са тактически и играят добре на блок-защита. В състава на Белгия има една основна състезателка, на която трябва да се противопоставим добре. Ако успеем, ще спечелим категорично. Трябва да победим утре и после ще мислим поне за още един успех. Когато си помисля, че в първия ни мач срещу Тайланд играхме най-слабо, непрекъснато има градация. Радващо е, че се развиваме", добави тя.

Последният турнир от Лигата на нациите е в София пред родна публика.

"Това е фантастично. Огромно удоволствие е да играеш пред родна публика. Представяме се добре- Показахме го и срещу силните отбори. Не е толкова голяма разлика. Натрупахме вече опит в сравнение с миналото ни участие в Лигата на нациите. Вижда се, че младите момичета се адаптират, включват се добре. Всеки мач трябва да надграждаме", коментира тя.

Жана Тодорова отличи и работата със селекционера Лоренцо Мичели.

"За този турнир не сме имали много време за тренировки. Това е неприятно. По-често имаме мачове. На мен ми е приятно да играя, чувствам се освободено. Мичели има много изисквания, особено тактически. Така беше за дуела с Канада. Мисля, че се справихме. Със сигурност Мичели много ни помага. Аз не се чувствам като тартор, но вярвам, че мога да помогна със съвети към по-малките", поясни тя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Панев: Радев спекулира с темата "Македония"
Владислав Панев: Радев спекулира с темата "Македония"
Боряна Калейн: Тъжна съм, защото знаех, че мога да се боря за златен медал
Боряна Калейн: Тъжна съм, защото знаех, че мога да се боря за златен медал