НОВИНИ

Жена от Сандански не може да ползва имота си от 8 години заради общинска ВиК тръба

bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 18.03.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

8-годишна сага с общинска канализационна тръба, която преминава през частен имот в Сандански. Собствениците не могат да извършват строителни дейности в собствения си имот, а при всеки проливен дъжд тръбата дефектира и имотът се превръща във водопад, който наводнява и съседите.

Янка Чаушева притежава имот, с който на практика не може да разполага. Причината - през него преминава общинска канализационна тръба, която не позволява мястото да се застроява. Кога и защо тръбата е поставена там никой не знае. Следват редица жалби до общината.

"Отговорът на общината е, че ще се гласуват средства в бюджета, три месеца след влизане в сила на бюджета, че тя ще бъде изместена. Това е вече осма година, отговорът винаги е един и същ", казва Чаушева.

При авария канализационната тръба създава проблеми и на съседите. Янка не веднъж е подавала сигнал на телефон 112. Без резултат.

"Казват: "ние не можем да ви помогнем, това е в частен имот".

Преди няколко дни Янка заварва служители на водоснабдителното дружество да копаят в имота ѝ. Жената изгонила работниците, а те извикали полиция.

"И аз бях задържана за 24 часа. На основание умишлено увреждане на чужда собственост.

БНТ: Във Вашия имот?
– Да, в моя имот.

Потърсихме позицията на общината. Отговориха, че все още проучват вариантите за преместване на канализационната тръба. Янка обаче разполага с документ от 2018 година, според който общината е разпоредила на водоснабдителното дружество да премести тръбата, като това не е изпълнено.

От ВиК обаче отричат да им е възлагана такава задача и твърдят, че преместването би струвало около 400 000 лева.

Към днешна дата позицията на общината е променена.

"Общината е предвидила като цяло средства в бюджета, който ще бъде гласуван до края на месеца, за това изместване, за което трябва да се изготви проект, и да се изпълни. Обаче трябва да се гласува от общински съвет, да се приеме", коментира Благой Дончев, зам.-кмет на община Сандански.

По неофициална информация предвидената сума е значително по-малка. Ще бъде ли обаче гласувана от общинския съвет, ще стигне ли за преместването на тръбата и ще се реши ли проблемът с 8-годишна давност - предстои да разберем.

Репортер: Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марко Одермат завърши сезона с победа в гигантския слалом в Солдеу
Марко Одермат завърши сезона с победа в гигантския слалом в Солдеу
ЦСКА 1948 се върна към победите след успех в Стара Загора
ЦСКА 1948 се върна към победите след успех в Стара Загора