НОВИНИ

Жирона в страната на чудесата

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
18:17, 10.11.2023
Чете се за: 05:45 мин.
Спорт
жирона страната чудесата
Слушай новината

Не става дума за шампиона Барселона. Не става дума за Джуд Белингам и неговия Реал Мадрид. Не става дума дори за постоянния в последната декада претендент за короната в Испания Атлетико Мадрид. Става дума за непретенциозния, но безкрайно симпатичен тим на Жирона, който в момента се намира в необятната страна на чудесата и не иска да си купува билет за връщане към реалността.

Отборът има 10 победи от 12 мача в Ла Лига до момента през сезона. На върха е в класирането с 2 точки пред втория - гранда Реал от столицата Мадрид. И всичко това се случва на отбор, който играе едва четвъртия си сезон в испанския елит и обитава най-малкия стадион от всички 20 състава в най-горното ниво на футбола в иберийската държава. Къде обаче се корени успехът на Жирона?

Може би - 1000 мили на север. В Манчестър. През 2017-а година тимът става един от първите, който се присъединява към Manchester City Football Group (CFG) - организация, която разпространява структурните идеи и футболна експертност на английския клуб по света. Жирона започва да разполага с играчи, които са извън сметките на Хосеп Гуардиола и "гражданите", но все пак притежават отлични качества за наглед по-скромни откъм цели клубове. Най-простичък пример включва нападателя Тати Кастеянос, който вкара 14 гола през миналия сезон, след като беше привлечен под наем от Ню Йорк Сити - друг член на CFG - и след това беше продаден на Лацио за сума от порядъка на 20 милиона евро. И в момента в Жирона има изобилие от състезатели, чиито връзки могат лесно да бъдат проследени до Манчестър Сити. 19-годишното крило Савио, който вече има 3 гола и 4 асистенции на сметката си, е под наем от поредния клуб от веригата CFG - Троа. Десният халф Коуто, който е на 21 години, е взет временно директно от Сити. Същото важи и за полузащитника Ерера, който дори беше привлечен с постоянен договор от "гражданите" и вече има зад гърба си 4 попадения, а и е вторият най-фаулиран футболист в цялата Ла Лига. Да не говорим и за вероятно най-важния играч на испанския състав в момента - Алейш Гарсия, който също е бил част от Сити в миналото си и дори има 9 мача за "небесносините" във Висшата лига в периода 2015 - 2017. Не на последно място - един от най-високопоставените служители в ръководството на Жирона е ... Пере Гуардиола, братът на Пеп.

И все пак не бива да слагаме всичко под общ знаменател. Президентът на отбора Делфи Гели започва и приключва кариерата си в Жирона (носи фланелките на Барселона и Атлетко Мадрид), а административна длъжност заема от 2015-а насам. Година по-рано на позицията спортен директор застава друга личност, свързана с Каталония - Кике Карсел. С работата си и далновидните си ходове от гледна точка на трансферите Карсел заслужи нов договор с клуба до 2027 година. Сред привлечените за малко пари, отговарящи на свития бюджет, в редиците на Жирона през последните години бяха Мигел Гутиерес, Ерик Гарсия, Дейли Блинд, Виктор Циганков и Артьом Довбик.

И няколко думи за треньора. Мичел най-добре знае какво е да си наставник на подобен отбор. Стартира в бранша с Райо Валекано, като печели промоция с отбора през 2018-а. После е уволнен на следващия сезон, когато надвисва сянката на изпадането. Идва време за Уеска, където сценарият се повтаря. За да дойде време и за Жирона, с които отново се изказчва една дивизия нагоре. И в момента е на върха в испанското първенство. А за да бъде иронията напълно завършена, утре предстои гостуване на Райо Валекано, където Мичел прекарва 17 години като състезател, а после е уволнен, както стана дума, защото е застрашен от изпадане. Сега подобна участ не изглежда възможна. Следваща спирка - Шампионска лига!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест за жестоко убитата и намерена в куфар Евгения след освобождаването на свекър ѝ
Протест за жестоко убитата и намерена в куфар Евгения след освобождаването на свекър ѝ
Венцеслав Стефанов: Националният отбор трябва да играе пред публика и да бъде в София
Венцеслав Стефанов: Националният отбор трябва да играе пред публика и да бъде в София