НОВИНИ

Жители на Калофер излязоха на протест заради замърсена вода

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 18.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на Калофер излязоха на протест на площада в града, заради лошото качество на питейната вода.

Реакцията на местните идва близо година по-късно. Миналата година те протестираха и затвориха Подбалканския път София - Бургас.

Настояват за ремонт на старата водопреносна мрежа, заради честите аварии, както и за пречиствателна станция, която да подобри качеството на водата.

Жителите заявиха готовност за протестни действия, ако до август няма решение на проблема.

Посочиха, че от ноември миналата година питейната вода става кална и мътна след всеки дъжд. Това ги принуждава да ходят на километри от града, за да си пълнят вода за пиене от течащи чешми, а по-възрастните да използват чужд транспорт.

"Мирише на тиня, не може да се пие, не може да се употребява
и за миене даже, притеснявам се за здравето ни, имам внуци, вече има оплаквания от тази вода - бъбречни, стомашни заболявания. Не вярвам РЗИ да пие от тази вода", заяви Атанас Колев.

Заради проблема с лошото качество, хората са принудени да ходят извън града, за да си налеят вода за пиене от течащите чешми. По-възрастните разчитат на чужд транспорт, за да им докара тубите.

Хората казаха, че многократно са апелирали институциите да бъде изградена пречиствателна станция, но година след протеста им решение все още няма. От РЗИ твърдят, че качеството на водата е добро.

"Това ме озадачава, защото виждате хората каква вода носят, а в същото време казват всичко е наред, откъде взимат пробите не знам", каза още кметът на Калофер Румен Стоянов.

Той допълни, че от Общината зависи изготвянето на проект за пречиствателна станция. От Община Карлово заявиха за БНТ, че има гласувани средства от бюджета и проектът за пречиствателната станция трябва да бъде готов до края на юли месец.

Местните хора дадоха срок на институциите до края на август за решение на проблема, в противен случай се заканиха отново да блокират Подбалканския път София - Бургас.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бразилия с нова убедителна победа на Копа Америка
Бразилия с нова убедителна победа на Копа Америка
Адмирал Ефтимов: Полетът на МиГ-29 е бил контролиран, не може да се говори за сваляне на самолета
Адмирал Ефтимов: Полетът на МиГ-29 е бил контролиран, не може да се говори за сваляне на самолета