НОВИНИ

Адмирал Ефтимов: Полетът на МиГ-29 е бил контролиран, не може да се говори за сваляне на самолета

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 18.06.2021
13689
Чете се за: 02:27 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен, каза още адмиралът. Полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета, добави той и предупреди и да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, тъй като в самолета е имало още една ракета.

"Разпръснати са нa площ около 20 на 20 метра стотици останки, със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия, дал съм разпореждане районът да бъде забранен за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките, нарушителите ще попадат под санкциите на закона, нека да не оскверняваме паметта на майора, нека си свършим работата до последно", призова адмирал Ефтимов.

Той каза, че не е имало експлозия след падането на изтребителя. Началникът на отбраната обясни, че разбиването на толкова малки части е в следствие на високата скорост на изтребителя.

Командирът на ВМС: Намерено е мястото на падналия МиГ-29, останките са раздробени

"При удара на водата висока скорост - над 900 км/ч, водата е като бетон - по-твърда от бетон", каза адмирал Ефтимов.

Неограничено е времето, когато черната кутия, т.нар. водозаписващо устройство, параметрите на полета може да даде достоверна информация, ако не е нарушена херматичността на това устройство, така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия.

Ако не е нарушена херметичността на водозаписващото устройство на черната кутия, може да бъде получена достоверна информация за причините за трагичния инцидент. "Така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия", подчерта Ефтимов.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Калофер излязоха на протест заради замърсена вода
Жители на Калофер излязоха на протест заради замърсена вода
Мъжът, ограбил банка в Дупница, е бивш служител на МВР?
Мъжът, ограбил банка в Дупница, е бивш служител на МВР?