НОВИНИ

Разбилият се МиГ-29 е паднал в морето, на 18 километра от нос Шабла

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 17.06.2021 (обновена)
6023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Изтребителят МиГ-29 е паднал на 18 километра навътре в морето от нос Шабла. На голяма дълбочина са открити части от колесника и от двигателя. Продължава търсенето на черната кутия на самолета.

При сблъсъка с морската повърхност самолетът се е разпаднал на хиляди малки парчета. Част от останките на изтребителя МиГ-29 са открити на голяма площ на морското дъно. Вълнението на морето в района на авиокатастрофата позволява операцията по издирването на черната кутия да продължи.

Специалисти на борда на минния ловец "Цибър" обследват района с помощта на дистанционно управляеми апарати за подводен оглед.

"Но нашата цел е да вдигнем не каквото и да е от дъното, нашата цел е да намерим черната кутия", заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Определен е район от един квадратен километър, където има вероятност да е черната кутия. Работи се на дълбочина над 70 метра.

"Това е като да търсим игла в купа сено. Така че вероятността за откриване е много, много малка, което не ни спира да продължаваме работата", допълни контраадмирал Кирил Михайлов.

Подновиха акцията по издирването на черната кутия на МиГ-29

В емоционален пост във Фейсбук преди дни съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев защити професионалната му подготовка, подчертавайки, че според нея във фаталната нощ полетът на изтребителя е воден през цялото време с редица грешки. Според генерала от резерва Спас Спасов – председател на Фондация "Български ВВС", съпругата на загиналия пилот е в правото си да задава въпроси, но е убеден, че истината няма да бъде скрита.

"Това е тежкото, защото самолетната катастрофа често оставя много въпросителни и не може да се стигне до истинското, което е предизвикало тази катастрофа", каза още генералът от резерва Спас Спасов.

Операцията по издирването на черната кутия и останките от самолета ще продължи до намирането им. Военноморските сили разполагат с необходимата техника и не е необходимо да се търси помощ от други държави.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Визита на Зоран Заев в София, според президента Радев преговорите със Скопие са се забавили
Визита на Зоран Заев в София, според президента Радев преговорите със Скопие са се забавили
Съдът в Мездра с присъда за смъртта на дете през януари
Съдът в Мездра с присъда за смъртта на дете през януари