НОВИНИ

Спасителна акция за пострадалия щъркел Вихрен в Самоковско

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 17.06.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Спасителна акция за пострадал щъркел в Самоковско. Организатори са Българското дружество за защита на птиците, Зелени Балкани и РИОСВ. А причината - щъркелът Вихрен от няколко дни е с наранен крак, а местните хора се опитват да му помогнат. И докато в Ярлово все още се опитват да хванат пострадалия щъркел, в съседно село една друга щъркелова акция вече се увенча с успех.

В самоковското село Ярлово не само обичат щъркелите, но и се грижат редовно за тях. Само в къщата на дядо Тодор има 7 саморъчно направени гнезда, едно от които се е превърнало и в дом на щъркела Вихрен. А той е любимец не само на дядо Тодор.

"Богатството на нашето село са щъркелите, една от които е Снежи, която загуби своя съпруг Ростислав и след известно време си намери друг съпруг - кацна на един бор, след известно време дойде мъжки щъркел, който впоследствие кръстихме Вихрен", споделя Надка Хлебарова, жител на село Ярлово.

Така Снежи става причина и Вихрен да се настани в едно от гнездата на село Ярлово. От няколко дни обаче, местните забелязват, че Вихрен е с наранен крак и това води до среднощна акция.

"Опитът се оказа неуспешен. Птицата е в доста добро състояние. Даже не успяхме да стигнем до горната част на стълба, още при първите два метра излетяха птиците. Като цяло опитът показва, че да хванеш птица в такова състояние е много трудно", заяви Димитър Градинаров от БДЗП.

И въпреки че природозащитниците не успяха да помогнат на Вихрен, той има всички шансове да оцелее и дори да отлети на юг. А докато в Ярлово Вихрен е в центъра на събитията, в съседното село Драгушиново друга птича акция се увенча с пълен успех.

"Днес направихме акция за поставяне на излюпени щъркелчета при нас в спасителния център. Две от щъркелчетата са от село Ярлово. Взехме оттам 4 яйца от двойката Ростислав и Снежи. Ростислав беше починал и затова се наложи да ги вземем. Двете по-големи вече са настанени в диво гнездо край Белозем, а днес качихме двете по-малки щъркелчета в село Драгушиново", допълни Руско Петров от Спасителен център за диви животни.

А те веднага бяха приети радушно.

"Майката много добре прие двете малки. Заедно с тяхното, което в момента се преструва на умряло в гнездото. Другото малко също е добре. Двойката веднага започна да храни своите приемни малки деца", каза още Руско Петров.

И така, макар Вихрен все още да е с наранен крак, тази история завършва с щастлив край.

Автор: Гергана Гайдарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заразеният с варианта на COVID-19 "Делта" е контактувал с лице от Северна Ирландия
Заразеният с варианта на COVID-19 "Делта" е контактувал с лице от Северна Ирландия
12-годишно момче се удави в изкоп на ВиК във Варненско
12-годишно момче се удави в изкоп на ВиК във Варненско