НОВИНИ

Премиерът Янев след срещата със Заев: Отговорността е на политиците

bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 17.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение у нас. Той разговаря с българския си колега Стефан Янев.

Отговорността е на политиците. Разбира се, историците имат своето важно място и своите задължения в работата на тази комисия. Това заяви премиерът Стефан Янев в отговор на въпрос след срещата с колегата си Зоран Заев.

В момента имаме прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство, откровен разговор и открит диалог, която да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, обясни премиерът.

Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни решения, които ще обсъждаме още днес и в близките дни, допълни Янев.

Акцент във визитата на Зоран Заев е задълбочаването на двустранния диалог и перспективата за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

Очевидно е, че като съседи, като добри приятели и братски народи, имаме нужда от постоянна комуникация, подчерта премиерът Янев.

България подкрепя европейската перспектива на РС Македония и възможностите за започване на разговори за предприсъединяване към ЕС. Ние твърдо поддържаме перспективата на РС Македония и Република Албания по пътя на тяхното присъединяване към европейското семейство, подчерта премиерът.

Сн. Десислава Кулелиева, БНТ

Работим заедно, разговаряме за решения, които да бъдат в интересите и на двете страни - само така бихме могли да имаме успешна реализация, категоричен е Зоран Заев.

Сн. Десислава Кулелиева, БНТ

"Убеден съм, че днешните срещи в София ще донесат само добро за двата братски народа. Апелирам българският братски народ, спрямо своите лидери, да продължи да подпомага РСМ за нашето присъединяване към ЕС. За нас друго решение няма. Друга алтернатива няма. Най-важно - ние вярваме в европейските ценности. Апелирам за братска подкрепа, защото дължим това и на младите, и на бъдещите поколения, а и на сегашните. Вярвам, че ще намерим решенията", допълни Заев.

Работните групи ще продължат разговорите и днес, тъй като премиерът Зоран Заев е получил покана да остане и тази вечер у нас, съобщи самият той по време на брифинга.

На въпрос дали работата на съвместната историческа комисия ще продължи, премиерът на РСМ каза, че вече има постигнат договор за 5 исторически личности и за 3 исторически периода. Изрази увереност, че ще има още по-големи резултати и днешните срещи ще спомогнат за това.

Сн. Министерски съвет

Когато институциите създават основа за език на омразата, например с премахване на паметници, те създават основа за научаване на младите поколения, че е имало нещо лошо в миналото ни. Ние целенасочено и добронамерено обсъждаме всички тези начини, да няма такава основа, обясни премиерът Стефан Янев.

В тази връзка сме замислили редица мероприятия, които обаче са в процес на правене. Те са точно, за да дадем възможност на младите хора от РС Македония и България по-често да бъдат заедно, да намират общ език.

Това е нещо, което може да бъде решено на политическо ниво, каза в заключение премиерът.

Сн. Десислава Кулелиева, БНТ

Цялата пресконференция на Стефан Янев и Зоран Заев може да видите тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Кацаров: Реалистичната цел е след 2 месеца 80% от хората над 60 г. да са ваксинирани
Д-р Кацаров: Реалистичната цел е след 2 месеца 80% от хората над 60 г. да са ваксинирани
България записа първа победа над Гърция в баскетбола на колички
България записа първа победа над Гърция в баскетбола на колички