НОВИНИ

Проверяват сигнали за пиратство в Бургаския залив

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 17.06.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Криминално
Слушай новината

Мащабна проверка на плажа в бургаския кв. "Победа". Причината е множество сигнали за незаконно акостирали лодки и нерегламентирани постройки. Проверяват се и сигнали за пиратство в Бургаския залив.

Плажната ивица в бургаския кв. "Победа" е една много непозната за бургазлии ивица. Превърнала се е в импровизирана лодкостоянка, тъй като там са акостирали близо 25 плавателни съда. Има и нерегламентираните постройки точно на пясъка. Само на няколко метра от този плаж се намират и трите пристанища в Бургас.

Осем държавни институции извършиха тази сутрин проверка на място. От ивицата през нощта тръгвали лодки към акостиралите в Бургаския залив кораби, като целта била кражба. Със специални стълби пиратите се опитвали да се качат на борда.

"Неустановени към момента лица с лодка, вероятно с извънбордов двигател са се опитали, направили са опит да се качат на кораб, който е бил на рейда. Но вахтения и екипажа са ги установили и са предотвратили качването и разбира се лодката след това се е изтегли в западна посока", разказа Георги Георгиев от отдел сигурност "Пристанищна инфраструктура".

Според разследващите пиратите взимали със себе си и жрици на любовта от квартала, които да разсейват екипажа, докато се случвала кражбата от каютите. Задържани към момента няма.

"Предходни години е имало дори не само опити ами и разбити сейфове от капитански каюти, тъй като според правилата за безопасност вратите на каютите е трябвало да бъдат отворени и очевидно е имало лица, които са се възползвали“, каза заместник областният управител на Бургас Асен Бонджев.

Над 20 плавателни съда завариха днес проверяващите на плажа. Освен че е забранено да акостират край ивицата, някои лодки бяха без регистрация.

"Не е, защото я боядисахме, скоро я купих и я пуснах само за проба във водата. Преди месец и нещо я купихме. Чакам синът да дойде и ще ходим да я регистрираме“, каза собственикът на лодка Христо Козарев.

Съставени бяха няколко протокола на собствениците на лодки от органите на реда. Дали са открити повече нарушения ще стане ясно до края на деня.

Репортер: Давид Сукнаров

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Галъп“: „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с равни шансове за победа на 11 юли
„Галъп“: „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с равни шансове за победа на 11 юли
Подновиха акцията по издирването на черната кутия на МиГ-29
Подновиха акцията по издирването на черната кутия на МиГ-29