НОВИНИ

Заразеният с варианта на COVID-19 "Делта" е контактувал с лице от Северна Ирландия

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:49, 17.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
Още
Слушай новината

Пациент от Плевен е дал положителна проба за индийския вариант на COVID-19. Това съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести.

Той е на възраст между 20 и 30 години, не е пътувал в чужбина и е с право на временно пребиваване у нас. В началото на април е контактувал със заразен мъж от Северна Ирландия, който е напуснал страната, съобщиха от здравното министерство.

Пробата е изпратена за анализ на 21 април, изследвана е за първи път на 5 май, но едва през юни се доказва категорично, че става въпрос за индийския вариант.

Здравният министър поиска информация от учените в Центъра по заразни и паразитни болести защо между вземането на пробата и обявяването на резултатите е минало толкова време. В момента се прави задълбочено епидемиологично проучване на контактните лица на заразения.

"Няма причина за паника, но това е предупреждение, може би е пресилено да кажа последно предупреждение, но силно предупреждение за това, че, ако подценяваме вируса и се колебаем дали да се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, а не есента както някои експерти предупреждават. Не съм изненадан, че се е появил нов щам, в много от европейските страни го има. Възможно е да има други случаи. Моят заместник д-р Златанов е организирал много задълбочено проучване на контактните, за да може, ако е възможно, да се изолират всички контактни, за да остане изолиран случай. Но това не е гаранция, че няма да се появят други. Няма нужда от паника, нека бъде предупреждение да се ваксинираме, защото този щам предизвика нарастване на заразените в Португалия, Русия и други страни и може да предизвика и у нас и тогава това ще ни принуди да затегнем мерките, които сега са сред най-либералните", заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април лицето се изследва за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", град Плевен, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване, лицето е с поставена на 24.02.2021 година първа доза от ваксината на "Астра Зенека".

Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас: Пациентът е от Плевен

На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или така наречения индийски вариант на коронавируса.

Министерството на здравеопазването възлага на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна се измъчи, но спечели срещу Северна Македония
Украйна се измъчи, но спечели срещу Северна Македония
Спасителна акция за пострадалия щъркел Вихрен в Самоковско
Спасителна акция за пострадалия щъркел Вихрен в Самоковско