НОВИНИ

Жители на Мартен и фирми протестираха срещу опашките от тирове на "Дунав мост - Русе"

жители мартен фирми протестираха опашките тирове дунав мост русе
bnt avatar logo
от БНТ
21:49, 13.04.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на град Мартен и работещите в индустриална зона "Тегра" блокираха за около половин час кръговото кръстовище пред граничния пункт "Дунав мост – Русе" в знак на протест срещу задръстванията от тежкотоварни автомобили в района.

Трафикът се засили, след като черноморските фериботни линии спряха и камионите от Турция се пренасочиха през България заради военните действия в Украйна. Дългите опашки и маневрите на тировете затрудняват движението на леките автомобили и създават предпоставки за пътни произшествия, казаха протестиращите.

"Искаме тези камиони да ги няма, искаме Мартен да пътува спокойно, без инфаркти ситуации. Ако държавата не ни помогне, ще си поискаме такса маст да се оставя в Русе, тъй като тези камиони рушат пътната инфраструктура на община Русе", каза Елка Недкова – организатор на протеста.

"Искаме безаварийно движение. Аз съм бил свидетел, как линейка не може да премине и съм съдействал да се освободи от тапата", добави кметът на Мартен Димо Тонев.

Обсъдиха мерки за облекчаване на тежкотоварния трафик при Дунав мост-Русе

Да подкрепят протеста дойдоха кметът и областният управител на Русе.

"Нетърпим е този проблем от години. 2400 камиона преминават всеки ден в двете посоки. Русе не получава съдействие и по-голямо финансиране заради "Дунав мост". В момента сме изготвили план за изграждане на общински паркинг. Чистим път на АПИ с общински служители", обясни Пенчо Милков – кмет на община Русе.

Днес Министерският съвет гласува да бъде пусната фериботна линия между Русе и Гюргево, с което се очаква да се облекчи трафикът на тирове.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи кадри на евакуираните български моряци: Добре сме, не се притеснявайте за нас!
Първи кадри на евакуираните български моряци: Добре сме, не се притеснявайте за нас!
Цанко Цветанов: Играчите на Лудогорец ни провокираха с обиди
Цанко Цветанов: Играчите на Лудогорец ни провокираха с обиди