НОВИНИ

Жителите на село Лозен се оплакват от неприятна миризма, идваща от завод "Насекомо"

жителите село лозен оплакват неприятна миризма идваща завод насекомо
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:42, 29.08.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Гражданите на село Лозен искаме качеството на живот да не се променя, да имаме екологично село, хубав живот за нашите роднини. Има миризми, които в момента се установяват от РИОСВ в завод "Насекомо”, но той е печално известен с отделянето на непоносими миризми, които трудно могат да се спрат”, заяви кметът на село Лозен Георги Младенов.

Кметът поясни, че всичко зависи от това накъде духа вятърът.

“Ако духа към селото, това е засега като лошо, но като се застрои тук теренът за построяване в непосредствена близост до “Насекомо” ще стане страшно. Ние подкрепяме тяхното производство, но не трябва да уврежда качеството на живот на гражданите”, поясни Младенов.

В момента се провежда инспекция на РИОСВ в “Насекомо”, за да се установи дали има нарушение на околната среда. Кметът на село Лозен коментира, че не очаква да има резултати от инспекцията.

“Бил съм на такива инспекции, единствено на мен и на моята секретарка тук ѝ миришеше. Така беше и в Елин Пелин, не съм само аз сега в горния край на село Лозен чак се усеща, почти съм сигурен и, че не са заработили с пълни обороти. Тук сградата е 10 пъти по-голяма отколкото в Елин Пелин, така че тук ще стане страшно”, подчерта кметът на селото.

Елена Лазарова, инвеститор, който строи културен център срещу “Насекомо”, поясни, че миризмата от завода би навредила много на културния център.

“Нашият проект включва кръжоци, ателиета, уроци по изкуство за деца, предполагам става ясно, че такова нещо в тази тежка миризма не може да се развие”, каза Лазарова.

Любомир Стойчев, живеещ в непосредствена близост до “Насекомо” също се оплака от силната миризма.

“Мирише на мърша. Мислехме, че има умряло животно, най-вероятно идва оттук, няма откъде другаде. Миризмата е почти всеки ден от сутринта 07:00 до към 8.00, по обяд и следобяд”, сподели той.

Емил Станчев, управител на фирма “Полимери Инжект”, която се намира на около 300 метра от завода, заяви , че преди около месец и половина е започнала миризмата.

“Дълго време търсихме умрели животни, защото миризмата е на мърша. Последствие разбрахме, че тихомълком колегите са почнали производство, нямаме нищо против, но е нещо страшно. Имаме проблеми с работниците, колегите не харесват средата. Миризмата не е шега. Ние сме тук, защото средата е отвратителна”, каза Станчев.

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че производството на “Насекомо” е иновативно и полезно и дори с молба до ВАС изтегля процедурата по ОВОС на фабриката , без мотиви. По този начин, той практически отваря пътя на "Насекомо" и лишава общността от правото им на участие в решенията касаещи околната среда и качеството на живот.

Сандов се аргументира с три проверки на РИОСВ в Елин Пелин, извършвани през годините назад, всичките от които извършени по много съмнителен начин, без технически средства за измерване на миризми. Въпреки неговата констатация, жителите на селата Лозен и Елин Пелин останаха твърдо против дейността на “Насекомо” върху територията на селото.

ПРАВО НА ОТГОВОР: „Насекомо“ пита кои са истинските проблеми на Лозен?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската градска прокуратура обвини Любена Павлова
Софийската градска прокуратура обвини Любена Павлова
Мечки навлизат в населени места в Габровско
Мечки навлизат в населени места в Габровско