НОВИНИ

Живот на балкона - как хората в изолация намериха отдушник в кризата?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:54, 30.03.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Любопитно

Социалното дистанциране промени живота на градските хора от Стокхолм до Солун и от София до Мадрид.

В условията на пандемия и с отговорност към околните, хиляди хора намериха начин да запазят както някои от любимите си занимания, така и усещането за общност - със съседите и съгражданите си, като пренесоха част от ежедневието си на балкона.

Тесен или широк, южен или сенчест, пищно декориран или семпло функционален, във времената на пандемия балконът се оказа безценна придобивка. Превърна се в мястото на контакт със света, в подобие на офис, бар, фитнес и дори плаж.

Облегнати на парапета с телефон, излегнати на шезлонг с книга или напитка в ръка, затворените в домовете си прекарват необичайно дълго време на въздух.

За италианците балконите са мястото за израз на солидарност. Тук те пеят, развяват националния флаг и плачат или се смеят заедно.

Преди дни французинът Елиша Ношомовиц показа силата на човешкия дух - като пробяга на 7- метровия си балкон в Тулуза маратонската дистанция от 42 км. Отне му 6 часа и 48 минути. Целта - да намали напрежението и да докаже, че волята е всичко, а поддържането на отлична физическа форма при всякакви условия - напълно възможно.

Негови сънародници в Нант откриха начин да тренират заедно. Те са под карантина от 17 март.

Бертран Вeнсо - мениджър: Пиер тренираше на балкона си и пусна видео в Инстаграм. Имахме група в WhatsApp осем или девет човека и решихме - хей, хайде утре да тренираме с Пиер.

Присъединяват се и други и така трениращите по балконите и по алеите между блоковете стават около 40.

Лора Мартинес - остеопат: Доста е забавно и ни дава прилив на енергия. Дори си говорехме да продължим да го правим и след карантината.

И разбира се, от балконите всяка вечер звучат аплодисментите - за онези, върху чиито лица остават белезите от маските, онези, които водят битката за всеки дъх, за всеки живот - медицинските работници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задава ли се проблем с боклука в София?
Задава ли се проблем с боклука в София?
Как се живее в САЩ и Канада в извънредно положение? Разказ на българи
Как се живее в САЩ и Канада в извънредно положение? Разказ на българи