НОВИНИ

Високотехнологични компании се включват в помощ на електронното здравеопазване

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 30.03.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Наука и технологии

Кризата с COVID - 19 може да реши проблем в здравеопазването, блокиран от години.

Високотехнологични компании обявиха днес, че даряват 15 000 часа специализиран труд, за да може да започне работа електронната информационна система на здравната каса. Едни от най-спешните и най-важни направления, в които ще се работи са електронното досие и електронната рецепта. Здравният министър обяви и че "Информационно обслужване" АД също се включва с безплатна разработка за диагностика, регистриране и проследяване на болните под карантина.

В условията на затягащата се икономическа криза в цял свят, много наши високотехнологични компании се оказват с освободен ресурс. Ресурс, който може да бъде впрегнат в усилия за по-бързо справяне с епидемията.

Пламен Цеков, асоциация за иновации и бизнесуслуги и технологии: Впрегнали сме мозъчния тръст на много компании, които започват да работят про боно за всякакви технологични проекти, така че да ограничим и да подпомогнем правителството и институциите.

Томислав Дончев, вицепремиер: Особената ирония е, че МЗ преди кризата имаше трудности с възлагането точно на тази поръчка може би една година.

За изграждане на ключови системи на електронното здравеопазване, министър Ананиев обяви още 1500 часа безвъзмезден труд от "Информационно обслужване" и аутсорсинг асоциация.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Това е електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, ключови регистри специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствата и информационна система за диагностициране и регистриране на лицата под карантина.

С встъпването си в длъжност, здравният министър планираше електронното здравеопазване да стане факт още през 2018 година. Всяко предишно ръководство на здравното министерство го заявяваше като приоритет, който така и не видя бял свят. Сега и премиерът изрази надежда, че ще най-после ще има контрол в системата,и обяви че скоро ще представи друг високотехнологичен продукт.

Бойко Борисов, министър-председател: Сега го тестваме и ще видите колко ще помогне и на докторите и на МВР относно спазването на карантината и контролирането на болните.

Протегнатата ръка от бизнеса за помощ е приета с признателност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завод "Арсенал" възобнови дейността си
Завод "Арсенал" възобнови дейността си
Огнян Минчев: Извънредните мерки засега не са насочени към правата и свободите на хората
Огнян Минчев: Извънредните мерки засега не са насочени към правата и свободите на хората