НОВИНИ

Животните в жегата: Как да се грижим за домашните си любимци

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
09:15, 13.07.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Високите температури през лятото обичайно водят до общо неразположение, но не само при хората. Животните също се влияят от жегите.

Може би не винаги си даваме сметка колко опасни могат да бъдат жегите за домашните ни любимци. По думите на д-р Георги Йорданов, който е главен лекар на ветеринарна клиника, много хора подценяват този проблем.

"Повишената температура на околната среда много често води до т.нар. хипертермия, която е при тях, прегряване, повишаване над нормалната температура. Това ги прави малко по-рискови спрямо нас и за по-лесно прегряване, тъй като те основно се охлаждат с дишането и с това учестено отделяне на въздух от белите дробове, тъй като техните потни жлези са прекалено малко и са разположени основно в зоната на лапичките", обясни той.

Д-р Йорданов посъветва собствениците да разхождат любимците си сутрин рано или вечер късно, да правят по-кратки разходки, по-чести почивки, на всеки 15 - 20 минути да им се дават течности.

Според него някои породи са доста предразположени към прегряване - това са породите от брахецефален тип: булдогоподобните, мопс, пекинезите също.

"При котките това важи също. Има доста екстремални котки. Въпреки че те по-рядко се извеждат навън, важното е вкъщи температурата да бъде нормална, оптимална, оставяйте работещи охлаждащи уреди, които са вкъщи", коментира д-р Йорданов.

При възрастни животни, животни с хронични заболявания или с потенциални заболявания във всеки един момент на невнимание може да се стигне до усложнения.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На кафе с котка в Бразилия с цел търсене на осиновители
На кафе с котка в Бразилия с цел търсене на осиновители
Рашфорд: Разочаровах всички, не мога да спра да мисля за дузпата
Рашфорд: Разочаровах всички, не мога да спра да мисля за дузпата