Асен Василев пред БНТ: "Има такъв народ" имат по-агресивна програма за намаляване на разходите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:42, 13.07.2021
10611
Чете се за: 03:30 мин.
Политика
Слушай новината

Вчера във видеообръщение лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов представи състава на бъдещо правителство и заяви, че е предложил на трима служебни министри - финансовия Асен Василев, икономическия Кирил Петков и образователния Николай Денков, участие в кабинет с мандата на ИТН. В своя позиция тримата обявиха, че са отказали на Трифонов заради съществени различия във визиите за финансовата политика.

Министър Асен Василев даде интервю по темата пред Десислава Апостолова.

Господин Василев, в какво точно се изразяват съществените различия между и вашите колеги и "Има такъв народ", за да откажете поканата, която те са отправили към вас?

-“Моето мнение е, че трябва да се подхожда балансирано, както подхожда служебният кабинет, а те имат доста по-агресивна програма, що се отнася до намаляне на разходите. Това е основното”, отговори Василев.

Кое друго министерство Ви предложиха и защо не се чувствахте комфортно при това предложение?

-“Аз се чувствам комфортно или в икономиката, или във финансите. От други неща не разбирам, така че няма как да бъде полезен”, каза той.

Кое министерство Ви предложиха?

-“Задайте въпроса на тях”, отговори министърът.

Какво мислите за част от приоритетите, обявени от Трифонов, за приватизиране на ББР и концесиониране на някои от инфраструктурните обекти?

-“Нека да свърши служебното правителство. След това ще си позволя да коментирам като гражданин", беше отговорът на Асен Василев.

Казахте преди време в интервю, че сте склонен да продължите да работите това, което правите и сега, но при какви условия, каква конфигурация и с какъв мандат бихте го направили?

-“Мисля, че бях доста изчерпателен точно по БНТ - в конфигурация, в която имаме пълна свобода на екип. Имаме ясно разбиране какви са целите и задачите, които трябва да се постигнат в рамките на едно мое участие в едно правителство и имам пълна свобода на действие как да постигна тези цели и задачи. Свобода, каквато имам в момента", категоричен беше Василев.

Очевидно "Има такъв народ" не са гарантирали тази свобода?

-“Аз ако не съм в икономиката и финансите - какви цели и задачи да постигна?”, попита той.

Коя друга партия би могла да ви гарантира свобода на действие - бихте ли приели пост при мандат на БСП или "Демократична България"?

-“Не мога да спекулирам. Аз Ви казах - аз в партийно правителство не бих участвал. Експертно правителство, което е сглобено ясни цели, задачи и хоризонт - това е различно нещо. Честно казано, да гадаем бъдещето е нездраво. Трябва да действаме на базата на това, което е възможно в момента”, отговори Асен Василев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тодор Кантарджиев: Три пъти по-малко ваксини се поставят на ден
Тодор Кантарджиев: Три пъти по-малко ваксини се поставят на ден
Награждават играчите на Италия с по 250 хиляди евро
Награждават играчите на Италия с по 250 хиляди евро