НОВИНИ

Какво трябва да знаем за новите екостикери на автомобила?

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 13.07.2021
21412
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

От вчера автомобилите, преминаващи годишен технически преглед, получават нови екостикери. Мярката цели да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части.

Общо пет са категориите, на които се разделят автомобилите, според новите изисквания. Най-незамърсяващи са колите от най-високата категория - това са хибридните и електрическите автомобили. Най-ниската категория (първа) е за най-силно замърсяващите автомобили - в нея попадат колите, произведени преди 2002 г. Това обясни в "Денят започва" зам.-председателят на СБА Малинка Бондаренко.

"Няма промяна в методиката, но самата процедура по заснемане на данните и вкарването ѝ в стикера изисква повече време, отколкото беше времето за извършване на един преглед", коментира Бондаренко.

Автомобилите, които вече са преминали годишен технически преглед преди 12 юли, не трябва да минават отново, за да им бъдат поставени новите екостикери. Бондаренко обясни, че те ще могат да продължат да карат автомобила си и няма никакви срокове и задължения, които те трябва да преминат в момента. Тя уточни обаче, че ако им се наложи да шофират в дни, в които е в сила забрана за мръсен въздух, тогава те ще трябва да преминат нов преглед заради забраната.

"За да имаме чист въздух трябва да караме екологично издържани автомобили", допълни още зам.-председателят на СБА.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашфорд: Разочаровах всички, не мога да спра да мисля за дузпата
Рашфорд: Разочаровах всички, не мога да спра да мисля за дузпата
Деца ще задават въпроси на астронавти в Космоса
Деца ще задават въпроси на астронавти в Космоса