Опашки пред пунктовете за технически преглед заради новите екостикери

от БНТ
18:45, 12.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

От днес влизат в сила новите екостикери за автомобили до 3,5 тона. Те се получават след извършен редовен технически преглед. Новата мярка за по-чист въздух доведе до опашки пред пунктовете в столицата.

В един от столичните пунктове за прегледи от сутринта шофьори се редят за проверка и поставяне на новите екостикери. Сред чакащите е и Явор, който е млад шофьор. Автомобилът му е произведен през 98 година. Одобрява въвеждането на новата екокатегоризация.

"Има коли, които наистина замърсяват, които пускат черно отзад. Тези коли са много опасни. Отдавна трябваше да има такава мярка", казва Явор.

Екостикерите са в пет категории. Най-високата включва хибридни и електрически автомобили, които не замърсяват въздуха. А най-ниската първа категория е за най-силно замърсяващите. В нея попадат колите, произведени преди 2002 г. С въвеждането на новите стикери времето за преминаване на преглед се увеличава почти двойно, твърдят експертите.

"По-рано по това време са минавали около 5 автомобила, сега това е трети автомобил от 8.30 ч. досега. Който ви каже, че това е удачна мярка значи е - да не употребявам изрази, които не са лицеприятни”, казва Андрей Николчин, председател на комисия за ГТП.

"Ако разчитаме на един екостикер, за да намали замърсения въздух едва ли, просто се удължава времето, става по-сложен прегледът, по всяка вероятност част от автомобилите ще отпаднат. Имахме случай, в който хибриден автомобил не попадна в 5-та група", казва Малинка Бондаренко от СБА.

Новите стикери ще оскъпят крайната цена на прегледа. Увеличението е между 4 и 5 лв.

След като автомобилът премине технически преглед, новият екостикер се поставя на предното стъкло зад огледалото за задно виждане.

Новата мярка предвижда най-замърсяващите коли да не се допускат до централните части на големите градове. Забраните могат да се въвеждат от началото на следващата година.

Автор: Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Опасност от взрив е предотвратена в асфалтова база до Долна Диканя (СНИМКИ)
Опасност от взрив е предотвратена в асфалтова база до Долна Диканя (СНИМКИ)
ЕК одобри трета фаза на държавната помощ от 35 евро на заета седалка за туроператорите
ЕК одобри трета фаза на държавната помощ от 35 евро на заета седалка за туроператорите