НОВИНИ

Цял бургаски квартал е без ток заради прелитащи птици

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 12.07.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Жители на бургаския квартал "Сарафово" сигнализираха за чести аварии в електропреносната мрежа. Внезапните токови удари водят и до повреди в битовите уреди на гражданите.

Тодор Младенов живее в бургаския кв. "Сарафово" от 54 г. Разказва ни, че от няколко месеца всекидневно има аварии в електропреносната мрежа. Заради честите прекъсвания на тока, някои от електроуредите му са изгорели.

"Телевизора, хладилник ми изгоря. Телевизорът ми беше 1000 лв. тогава, когато го купих, а пък хладилника около 300 лв. Много често се получават токови удари. За мен не е нормално", каза Тодор Младенов.

Негови съседи също споделят за проблем с тока, който прекъсвал за няколко секунди и то в конкретни часове - в 6.30 ч. сутринта и около 23.00 ч. вечерта. Според жителите не става въпрос за претоварване на мрежата. За да не повредят уредите си, някои от тях дори са закупили специални устройства за защита.

"Когато се получи токов удар, изключва ми вкъщи напрежението. После, когато се нормализира, се включва. Но това е доста скъпичко и не всеки може да си го позволи", каза Анислав Спасов.

"И уредите ни се развалят! И въобще неприятно е! На ден поне по два пъти като токов удар. Спира и веднага след това идва. Не е продължително", каза Евдокия Митева.

Собствениците на магазини също се оплакват от смущения в електропреносната мрежа. От три фази, работи само една. Така голяма част от хладилните витрини и климатици оставали изключени с часове.

Жителите на кв. "Сарафово" се събраха на протест още преди 2 години, заради честите спирания на тока. Тогава проблема беше решен, но само временно.

"Това е на някакви периоди. Имаше преди един период преди няколко месеца. После го изчистиха. Сега тук от може би 25 - 30 дни започнаха пак да се появяват", каза Сергей Хубчев.

От електроразпределителното дружество заявиха, че причината за честите аварии е миграционният път на птиците Виа Понтика. През летния сезон особено стотици представители на птичия свят прелитали над квартала и бургаските езера.

"Става въпрос за огромен брой кацащи птици по въздушните електропроводи. Кацайки по въздушните линии те причиняват тези кратковременни смущения", каза Крум Косев от Електроразпределение Юг-ЕВН.

От дружеството допълниха, че в момента се работи по проект, който ще даде възможност въздушните електропроводи да станат подземни така, но все още не е ясно кога ще приключат дейностите по проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънски гражданин е задържан за тежката катастрофа в Кресненското дефиле вчера
Румънски гражданин е задържан за тежката катастрофа в Кресненското дефиле вчера
Брансън отправи специално послание до следващото поколение мечтатели
Брансън отправи специално послание до следващото поколение мечтатели