НОВИНИ

Знаеш ли моята история, част 2

знаеш моята история част
bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 13.06.2023
Чете се за: 06:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Наскоро ви разказахме прелюбопитната история за корените на Бока Хуниорс и разкрихме причината клубът от далечна Аржентина да играе в златисто и синьо. Е, сега няма да пътуваме чак до Латинска Америка, но отново ще поемем към далечни за нас земи, за да разберем защо, по дяволите, един футболен отбор в Англия носи толкова странно име и разполага с дори още по-странен талисман. Госпожи и господа, на вашето внимание – Шефилд Уензди.

Един от най-старите футболни клубове в света с право може да претендира да е пазител на традициите на Острова. Все пак – създаден през 1867 година, той е сред основателите на станалото толкова обичано футболно движение в страната. Но историята на този тим започва доста по-рано. Почти половин век по-рано, ако трябва да сме точни. И дори не е свързана със спорта футбол. "Ама как така?", ще попитате. Много просто. През 1820 година в града, известен с тежката си индустрия, се създава Wednesday Cricket Club. Група ентусиасти решават, че ще основат крикет тим заради страстта си към играта. Тъй като имали затруднения в креативен план и дълго се чудели как да кръстят спортното си отроче, те намерили на пръв поглед елементарно решение, но оказало се уникално и съхранило се и до днес – решили да кръстят клуба си на единствения ден от седмицата, в който можели да играят любимия си спорт крикет. В онези години понятието за петдневна работна седмица все още не било толкова популярно дори в развитите общества и експлоатацията на работна ръка било често срещано явление особено в по-бедните слоеве на обществото. Сряда (от английски – Wednesday) бил единственият ден в седмицата, в който работниците имали почивка и тогава имали шанс да поиграят крикет. И така се родил този клуб.

Минали години, спортната еволюция набирала скорост и следващото поколение решило, че трябва някак да запазва добра форма и през зимните месеци, когато било невъзможно да се играе крикет. И така дошла идеята да се роди и футболното подразделение на тима – през 1867 на бял свят се появил Wednesday Football Club. За тези от вас, които чакат годината на преименуване на отбора в сегашния му вид – това се случва през доста по-далечната 1929, откогато вече наименованието Sheffield Wednesday Football Club влиза в сила. Но дотогава имало още какво да се случва. Вероятно сте чували (или виждали – ако ви е попадала емблемата на този тим), че прякорът на отбора е "кукумявките". Обяснението тук далеч не е толкова елементарно, колкото е това с Wednesday. На пръв поглед това изглежда като директен превод от английски отново (owl – кукумявка), каквото животно има и на емблемата на тима, но всъщност не е точно така. През 1899 година тимът се мести да играе в района на Шефилд, наричан Owlerton – земя, обитавана от Шефийлд Уензди и до днес. За да бъде мистерията пълна – думата „Owler” изобщо няма нищо общо със станалата символична за клуба птица. Това е старовремско наименование за дървото елша, което се открива често в земите около града. Заради сходството в термините и необходимостта от някакъв талисман по подобие на всички останали клубове, през 1912 някой си Джордж Робъртсън предлага вариант за подобен талисман – кукумявката, която се появила и на емблемата на тима. Твърди се, че по-рано през 19 век в Шефилд си имали талисман – маймуна, но тя нито имала някаква предистория, нито носила късмет на отбора според по-суеверните.

И тъй като в една футболна статия не може да минем без противопоставяне и съперничество, феновете на Шефилд Уензди са наричани от големия съперник в града Шефилд Юнайтед "свинете". И това има своето обяснение, а не е просто опит за обида. През 1889 Уензди се мести на легендарния си стадион "Хилзбъро" (по ирония на съдбата точно 100 години по-късно там се случва трагедията, отнела живота на 96 фенове на Ливърпул по време на двубоя срещу Нотингам Форест). Твърди се, че "Хилзбъро" е построен върху място, където преди се е намирала кланица за прасета и това е дало повод на другите фенове да измислят нелицеприятния прякор на враговете си. Това обаче е по-скоро в графата "митове и легенди".

Шефийлд Уензди. Утре е сряда, вероятно в града ще спортуват!

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безсънна нощ в Берковица - вижте щетите след водното бедствие (обобщение)
Безсънна нощ в Берковица - вижте щетите след водното бедствие (обобщение)
Жертви след руска ракетна атака в родния град на Зеленски
Жертви след руска ракетна атака в родния град на Зеленски