НОВИНИ

Знакови избори в две германски провинции: Крайната десница печели вота?

Регионални избори в Германия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:16, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Знакови избори в две германски провинции. За първи път в историята на страната след Втората световна война крайнодясна партия печели регионални избори. Според първоначалните резултати "Алтернатива за Германия" е първа политическа сила в източната германска провинция Тюрингия и втора в провинция Саксония.

Първа сила в Саксония е опозиционният Християндемократически съюз. Изборите са тест за управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц и показват настроенията в германското общество година преди парламентарните избори.

Лидерът на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия Бьорн Хьоке пристигна да гласува днес в избирателната секция със своята лада. Под неговото ръководство през последните години крайнодясната партия значително увеличи влиянието си в източногерманската провинция.

52-годишният Хьоке, бивш учител по история, е сред знаковите фигури в "Алтернатива за Германия". Риториката му е провокативна, насочена срещу миграцията, ислямистите, Европейския съюз.

Той призовава германците да бъдат вълци, а не овце и нарича монумента в памет на Холокоста в Берлин "паметник на срама". Миналата година беше обвинен, че използва забранен нацистки лозунг. Въпреки протестите Хьоке има много последователи в Източна Германия.

"Никой не иска да бъде наричан десен екстремист или нацист. "Алтернатива за Германия" няма нищо общо с десния екстремизъм, както се казва на хората всеки ден. Ние правим консервативна политика", заяви Биргит, член на "Алтернатива за Германия".

"Постоянно можете да видите къде започва Изтокът и къде започва Западът. По-добра инфраструктура, по-добра индустрия - всичко е по-добре на запад. И ние сме просто забравени", допълни Константин, член на "Алтернатива за Германия".

И в Тюрингия, и в Саксония сериозна заявка за участие във властта прави и лявопопулисткият съюз Сара Вагенквехт. Някога член на източногерманската единна социалистическа партия днес Вагенкнехт ръководи своя формация, която се отдели от левите и привлича симпатизанти сред източногерманците, които не се чувстват добре в обединена Германия. Също като "Алтернатива за Германия" и Вагенкнехт е евроскептик, проруски настроена и против миграцията.

Една година преди федералните избори вотът в Тюрингия и Саксония е тест както за управляващата в Берлин коалиция между социалдемократи, либерали и зелени на канцлера Олаф Шолц, така и за опозиционния Християндемократически съюз.

"Това са най-важните избори от 34 години насам в Саксония. Става дума за шансовете на всички нас, които искаме да живеем тук в Саксония", каза още Михаел Кречмер, министър-председател на Саксония, "Християндемократически съюз".

На фона на изборите в Тюрингия и Саксония в Солинген днес водещите германски политици участваха в церемония в памет на загиналите след смъртоносната атака с нож, извършена преди дни от сириец, пристигнал в Германия през България. Атентатът за пореден път става повод за критики към германското правителство и неспособността му да се справи с миграцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливърпул заглуши "Олд Трафорд" с класически успех
Ливърпул заглуши "Олд Трафорд" с класически успех
Паула Бадоса продължава кариерния си ренесанс и се класира за четвъртфиналите на US Open
Паула Бадоса продължава кариерния си ренесанс и се класира за четвъртфиналите на US Open