НОВИНИ

След откритите тела на 6 заложници в Газа - призиви към Нетаняху за сделка с Хамас

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:43, 01.09.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
След откритите тела на 6 заложници в Газа - призиви към Нетаняху за сделка с Хамас
Снимка:
Слушай новината

Израелската армия откри телата на шестима заложници в Газа. Представител на Хамас заяви, че някои от тях е трябвало да бъдат освободени в случай на споразумение за спиране на огъня.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова премиера Бенамин Нетаняху да сключи сделка за примирие, за да бъдат върнати останалите похитени от групировката. Опозицията в Израел и роднини на заложници призоваха за стачка утре.

Израелската армия откри телата на шестима заложници на Хамас – две жени и четирима мъже. Един от мъжете е и руски гражданин, друг е и с американско гражданство.

"Телата им бяха открити по време на битка в Рафа, в подземен тунел, приблизително на един километър от тунела, където спасихме друг заложник преди няколко дни", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

В плен на Хамас остават още 101 души, заявиха от кабинета на премиера Нетаняху. Смята се, че 39 от тях са загинали. Призиви и демонстрации за връщането им имаше и в Тел Авив, и в Ерусалим.

"Скърбим за смъртта на шестимата заложници. Трябваше да се върнат живи. Можеха да се върнат живи. Имаме нужда от сделка сега", коментира Дария Гилади, демонстрант в Ерусалим.

Тези, които убиват заложници, не искат да се стигне до споразумение, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Фактът, че Хамас продължава да извършва зверства като тези, които извърши на 7 октомври, ни задължава да направим всичко възможно, за да гарантираме, че повече не може да го прави", заяви Нетаняху.

Израел продължава и операцията си на окупирания Западен бряг. Тел Авив смята, че в Дженин се подготвят терористи и се разрушава структурата на малкия палестински град.

"Ситуацията в Дженин е трудна и окаяна. Положението е тежко. Това е петият пореден ден на израелското нападение. Има недостиг на вода, електричество и стоки от първа необходимост", каза още Абуд Набхан, жител на Дженин.

В същото време трима израелски полицаи бяха убити близо до град Хеброн на Западния бряг. Автомобилът им е бил обстрелван.

Израелските сили за сигурност издирват нападателите. Ситуацията на Западния бряг се изостри значително след избухването на войната в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСК Пазарджик защити титлата си от държавното първенство по бадминтон за смесени отбори
БСК Пазарджик защити титлата си от държавното първенство по бадминтон за смесени отбори