НОВИНИ

"Имаме извори, но не и вода" - Самораново на протест заради сушата в селото

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
13:06, 01.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на жителите на дупнишкото село Самораново. Причината е безводието, което мъчи хората от населеното място от години. Недоволните излязоха и блокираха за час главен път Е-79 край Дупница, като поискаха държавата и общината да вземат спешни мерки още тази година.

Чести аварии, некачествена ВиК услуга и системна липса на вода. Така хората от Самораново описват ежедневието си всяко лято.

"Когато дойде е много мръсна и не става за пиене, но иначе я няма. Изобщо я няма", казваа Надя Челенкова - жител на Самораново.

"Ние едвам издържахме. Ние в Самораново сме всяка година пред едно и също положение... суша", допълва Костадин Севдин - жител на Самораново.

"Имаме прекрасни извори горе, да зареждаме магазините с хубава рилска вода. А ние страдаме за вода. Защо", пита Георги Атанасов - жител на Самораново.

Хората блокираха главния път между Дупница и Благоевград и обявиха, че ако не бъдат взети мерки, ще затворят автомагистрала "Струма".

"Протестите ще продължат, въпреки че вече почва да вали и дебитът на водата ще се увеличи. Тогава идва друг проблем, започват авариите".

"Ако се прецени че ще има нужда, а то ще има, ще организираме и нови протести", заяви кметът на Самораново Райко Цветков.

От Община Дупница ще получат от държавата над 8 милиона лева за ремонт на ВиК мрежата и водоизточниците в Самораново. Договорите вече са подписани, а работата трябва да започне още тази година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболният национал Фабиан Нюрнбергер пред БНТ: Имахме контакт с БФС още преди години (ВИДЕО)
Футболният национал Фабиан Нюрнбергер пред БНТ: Имахме контакт с БФС още преди години (ВИДЕО)
Хавиер Ибаниес пред БНТ: Моят медал е за България (ВИДЕО)
Хавиер Ибаниес пред БНТ: Моят медал е за България (ВИДЕО)