НОВИНИ

В края на сезона: Започват намаленията по морето

Според хотелиерите сезонът тази година е по-слаб от очакваното

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
12:43, 01.09.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас

По-ниски цени за почивка предлагат хотелиери по Южното Черноморие през септември. Офертите са с около 30% по-евтини в сравнение с тези в разгара на лятото. Надеждата е сезонът да продължи до октомври, заради топлото време.

Сезонът на намаленията по Южното Черноморие започна. Почивката през септември излиза изгодно за тричленното семейството на Нели, която идва в Поморие за десета поредна година.

"Около 130 лв. нощувка за 10 дни - може сами да прецените. И след това на свободна консумация храна. Може би около 2500 лв. за 10 дни, нормално. Морето си е спокойно, отношението на хората е прекрасно", коментира Нели Иванова, турист.

Между 15 и 30% са намалени цените на нощувките.

"В момента вървят към туроператорите т. нар. "екстри" - заплащат 5 нощувки, а почиват 7. Или 7 равно на 9. В частен сектор може да намерите апартаменти само на база нощувка и по 60 - 80 лв. за четиричленно семейство", обясни Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

Въпреки по-изгодните оферти не се очаква бум на български туристи през есента.

"Те основно се насочват към Турция, тъй като цените на конкурентите също падат. Единствено може би английският пазар ще остане вече в началото на октомври", каза Иван Кирязов, туроператор.

"Заявили сме дата на затваряне 17 октомври. По-слабо е от миналата година, но както е тенденцията тази година - в последния момент очакваме засилване на туристите", коментира Пенка Чакърова, управител на хотел в Слънчев бряг.

Според туроператори в курорта Слънчев бряг през този летен сезон преобладават нискобюджетни туристи, които нямат интерес към допълнителни услуги и екскурзии. Освен това те отчитат и спад в продължителността на престоя в хотелите.

“Наблюдаваме посрещане на туристи за 4-5 дни. Това е една продължителност, която е тенденция като намаляване. Не е този сезон, който се очакваше и определено е по-слаб от миналата година. Може би 10-15%", посочи Иван Кирязов, туроператор.

От туристическата камара отчитат друго:

"Ръст се наблюдава най-вече от български пазар, английски, скандинавски пазар, Полша, Чехия. Около 15%, но това все още е ранна статистика", каза Деляна Цонева, председател на регионалната туристическа камара в Бургас.

Окончателната оценка на сезона ще стане ясна след месец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар пред БНТ: Заслужаваше си всяка една капка пот и кръв (ВИДЕО)
Карлос Насар пред БНТ: Заслужаваше си всяка една капка пот и кръв (ВИДЕО)
Спортни новини 01.09.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 01.09.2024 г., 12:25 ч.