НОВИНИ

Взаимен обстрел: Украйна порази енергийна инфраструктура в Русия

Харков и днес е мишена на руските сили

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:09, 01.09.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Взаимен обстрел между Русия и Украйна на територията и на двете държави през изминалото денонощие. Руските ПВО системи са прихванали над 150 украински дрона, насочени срещу столицата Москва и енергийна инфраструктура. За пореден ден в Украйна беше атакуван вторият по големина град Харков.

Един от общо 158 изстреляни срещу руската територия украински дронове поразява Московската петролна рафинерия. Следва експлозия, избухва пожар. Няма пострадали хора.

Според кмета на Москва - Сергей Собянин, най-малко 9 украински дрона са били насочени към района на столицата, но системите за противовъздушна отбрана успешно са неутрализирали повечето от тях. Руските власти твърдят, че мишена на атаката е енергийната инфраструктура.

Един от дроновете успешно поразява целта си - електроцентралата в Конаково, в Тверска област, където избухна голям пожар. Това е една от най-големите централи в Централна Русия.

Снимки: БГНЕС

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Русия ще внесе изменения в ядрената си доктрина в отговор на "курса на ескалация на западните противници", визирайки подкрепата на Запада за Украйна.

Рябков обаче не уточни за какви промени говори. В момента съгласно ядрената доктрина Москва ще използва ядрено оръжие в случай на ядрен удар на противник или атака с друго оръжие, което заплаша съществуването на държавата.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски и днес настоя страната да получи разрешение да използва западни оръжия на руска територия.

"Ако успеем да прочистим украинското небе от руските ракети, ще направим огромна крачка към това Русия да бъде принудена да поиска да приключи войната и да се съгласи на мир. Предоставили сме на нашите партньори всички необходими планове и отново призовавам Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия - трябва да имаме възможност да отбраняваме Украйна и украинците. Трябва ни разрешение да използваме оръжията с далечен обсег. Ключовите решения, които могат да имат решаващо значение за хода на събитията, не трябва да бъдат отлагани", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Часове след призива на Зеленски Харков отново беше подложен на руски обстрел. Най-малко 10 ракети са изстреляни срещу източния град. Една от тях е паднала на входа на супермаркет. Ранените са десетки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив измъкна точката в "железничарското дерби"
Локомотив Пловдив измъкна точката в "железничарското дерби"
Хайденхайм разгроми Аугсбург и се изкачи временно начело на Бундеслигата
Хайденхайм разгроми Аугсбург и се изкачи временно начело на Бундеслигата