НОВИНИ

Зрителски сигнал: Отново има опит да се застрои районът около Карадере

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 30.04.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Граждани и природолюбители от цялата страна сигнализират за пореден опит да бъде застроен районът около плаж Карадере край Бяла. Според тях за пореден път се прави опит да се узакони урбанизацията на един от последните незастроени плажове по българското Черноморие. “За” или “против” инвеститорските намерения са местните жители?

В община Бяла, част от която е местността Карадере, се намира една от най-дългите плажни ивици по Черноморието. Според Териториално устройствен план, изготвен преди 20 години, в района се предвижда мащабно строителство. Заради промени в законодателството обаче е нужно да бъде изготвен нов Общ устройствен план с екологична оценка, тъй като голяма част от района попада в “Натура 2000”. Хората са притеснени, че новият план ще даде зелена светлина за презастрояването на района.

“Целта е - разделя се плажът, казва се, ето, природозащитници, има къде да ходите, обаче една част остава за застрояване. Там се разрешава строителството. Иракли го разделиха на Иракли и на Вая. На Карадере същата процедура се готви”, заяви Валентин Стоянов, който е собственик на имот в Бяла.

Кметът на община Бяла е категоричен, че това няма да се случи. Идеята е да има леко курортно застрояване. Ще бъде изградена и инфраструктура, тъй като сега до плажа не може да стигне нито линейка, нито пожарна, а инциденти не липсват.

“Няма как цяла една такава огромна територия да остане напълно девствена, защото тук има собственици на имоти, някъде 95% от територията е частна”, обясни инж. Пеньо Ненов.

Повечето от живеещите в община Бяла не одобряват инвеститорските намерения.

“Не трябва да има никаква урбанизация. Трябва на 2 километра от плажа да се забрани всякакво строителство, това да остане див плаж, какъвто си е бил досега, защото урбанизацията ще унищожи местообитанията най-напред”, смята Валентин Стоянов.

“Това си е девствен плаж с природа, която трябва да запазим. Тези, които ще строят, казват, че ще бъде опазена природата. За мен това нарушава естествената природа, има птици, да не говорим за други животни”, коментира Надя Сукова.

Част от бизнеса в общината също е против.

“Урбанизацията ще навреди на местното население. Когато се направят нови хотели, къщите за гости в Бяла и малките хотели ще имат много по-малко клиенти. И фактически това презастрояване води до обедняване на всички, като паднат цените”, допълни Валентин Стоянов.

Други пък настояват районът да се развива, но и да пази природата.

“Трябва да има и природосъобразен туризъм и трябва съответно да има развитие, някакво строителство, за да може да се облагороди, да има достъп дотам, защото дотам няма път, трябва да се изгради инфраструктура. Всяко ново строителство съответно води до нова заетост на хората, колкото и малко хора да са заети в този бизнес, все пак това ще бъде някакъв плюс за живеещите на територията на общината, може да дойдат и други хора да живеят тука”, каза Пенка Карчокова.

Каква ще бъде съдбата на плажа “Карадере” зависи от Министерството на околната среда и водите, обясни кметът на община Бяла. Сега предстои обществено обсъждане да има или не строителство в района.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Балтов: След 10 май ще има толкова много дози ваксини, че ще има презадоволяване
Проф. Балтов: След 10 май ще има толкова много дози ваксини, че ще има презадоволяване
Заради липса на ученици средно училище в Дупница отново става основно
Заради липса на ученици средно училище в Дупница отново става основно