НОВИНИ

Заради липса на ученици средно училище в Дупница отново става основно

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 30.04.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Връщат статута на средното училище "Св. Климент Охридски" в Дупница в основно. Преди три години с решение на Общинския съвет в Дупница училището е преобразувано в средно с профил "Физическо възпитание и спорт". Заради липсата на желаещи да учат в гимназията обаче то отново се връща в стария статут.

Преди три години училището е преобразувано в средно заради въвеждането на нова паралелка с профил "Физическо възпитание и спорт". През първата година тук е сформиран маломерен клас със 17 ученици. За следващите две учебни години обаче липсвали желаещи да учат тази специалност.

"Целта е да се направи една паралелка със спортен профил, като се привлекат и спортисти, и деца, които се занимават със спорт от други училища. За съжаление вече 3 години "Климент Охридски" не може да сформира такава паралелка", обясни председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.

Със закриването на тази паралелка се оказва, че учениците в Дупница няма къде да изучават физическо възпитание и спорт, тъй като подобна паралелка липсва и в останалите шест гимназии в града.

"Завърших основното си образование там и това, че ще закриват паралелката, мисля, че не е добре, защото има ученици, които желаят и искат да учат за спортисти например", сподели Борислав Веселинов.

"Щом няма ученици и няма желание, по-добре да се закрие, а не само така да стои", смята Кирил Кастов.

"Трябва да има избор от всичко, има хора, които нямат възможността да пътуват и да ходят по квартири и подобни, и трябва да са на общежития, които не са кой знае колко хубави", коментира Магдалена Таскова.

Въпреки че се закрива паралелката по физическо възпитание и спорт от общината смятат, че възможност за децата в града да се подготвят по този профил трябва да има.

"Ако не спортно училище, то поне паралелка със спортен профил, защото много деца от Дупница се занимават със спорт, много деца от Дупница отиват в Благоевград и в Самоков в спортни училища. Дано успеем да ги задържим тук в Дупница", допълни председателят на Общинския съвет.

В Дупница има 11 общински и 3 държавни училища. В града отчитат все по-малко ученици, завършващи 7-и и 8-и клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрителски сигнал: Отново има опит да се застрои районът около Карадере
Зрителски сигнал: Отново има опит да се застрои районът около Карадере
На Великден ни очакват най-високите температури
На Великден ни очакват най-високите температури