НОВИНИ

Разпети петък е

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:11, 30.04.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден в християнската традиция. На този ден Христос е разпънат на кръста и се разделя със земното си битие.

Вярващите пазят най-строг пост като знак за съпричастност със страданията на Божия син. В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

Във всички храмове в страната се изнася Христовата плащеница. Вярващите минават под нея и молят за здраве и божие благоволение. Не се служат литургии, а се провеждат Царските часове.

"В тези дни времето в църквата е обърнато. Ние се намираме във вечерта на деня, затова Царските часове са онези моменти в богослужението, в които текстовете на Евангелието се препрочитат отначало докрай, свързани с последните земни събития от живота на Исус Христос, неговото мъчение, кръстна смърт и възкресение", обясни в "Денят започва" отец Николай Георгиев от храма "Св. Неделя".

В края на тези Царски часове се отслужва вечернята, а в края на вечернята се изнася плащеницата, на която е изобразено тялото на Христос и която символизира неговото полагане в гроба.

"Христос умря на кръста за нашите грехове. Тази велика саможертва, за която той не иска в замяна нищо, просто казва "Хора, оставете ми греховете си пред нозете ми". Нищо друго. Ако човек осъзнае деня, ако мине през него с пълната вяра и благочестие, ако проумее какво Господ му предлага, той ще бъде по-чист, по-свят, една стъпка по-близо до Господ и много по-добър за всички останали", каза още отец Николай.

И тази година посещенията в храмовете става при строго спазване на мерките за сигурност.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Начало на празничните дни - очаква се засилен трафик по пътищата
Начало на празничните дни - очаква се засилен трафик по пътищата
1237 нови случая на коронавирус за денонощие у нас
1237 нови случая на коронавирус за денонощие у нас