НОВИНИ

Ще издаде ли България документ за самоличност на бебе с две майки?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:35, 29.04.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Интересен казус - България трябва да издаде документ за самоличност на дете с две майки от еднополов брак. Това е становището на генералния адвокат към Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Случаят стигна до Европа, след като Столичната община отказа да издаде акт за раждане на детето, в който да са записани и двете майки, а Административният съд в София изпрати запитване до европейските магистрати.

Бебето Сара е родено в Гибралтар в семейство на българка и британка. Родителите обаче се сблъскали с отказ да бъде издаден български акт за раждане на детето. Надеждата, че момиченцето им все пак ще има документ и ще може да пътува свободно, идва след становището на генералния адвокат на Съда на Европейския съюз.

"България не е длъжна да издаде акт за раждане с вписани двете майки спрямо вътрешното законодателство, но за да може да се упражнява правото на свободно придвижване както на майките на детето, така и на самото дете, то документ с описани двете майки и детето трябва да бъде издаден. Въпросът е какъв да бъде той", казва председателят на младежката ЛГБТ организация "Действие" Венета Лимберова.

Майките на Сара не крият вълнението си от становището.

“Надяваме се решението по делото да бъде и повратна точка, която да помогне на други семейства като нашето. Много се вълнуваме от възможността да можем да пътуваме заедно като семейство и дъщеря ни най-накрая да види своите роднини в България и Великобритания”, споделят те.

Докато излезе документът за самоличност обаче, Сара остава българче, но не съвсем.

"Детето де юре по закон е български гражданин, но де факто няма как да упражни това право. Най-лесно можем да кажем как човек няма право на здравна помощ, няма право да се ползва от социалните услуги, детска градина, училище", обяснява Венета Лимберова.

За подобен казус БНТ разказа през октомври. Българката Виктория Мичнър тогава сподели, че в България не може да фигурира в акта за раждане на дъщеря си, родена от нейната половинка. Причината - трябваше да докаже биологично чие е детето.

"Аз нямам никакви права върху дъщеря си и ако нещо се случи с моята партньорка в България, аз нямам никакви права. В Щатите това изглежда по различен начин - аз се водя пълноправен родител", каза Виктория.

И за да бъде пълноправен родител, Виктория и семейството се върнали обратно в Съединените щати след две години и половина неуспешни опити за получаване на акт за раждане

"Заминаха момичетата, бяхме всички потресени, но аз напълно ги разбирам. В тази ситуация те колко да чакат? Tо стоеше извън здравната система, невидимо. Няма го. Защо - защото има две майки. Абсурд!", коментира Венета Лимберова.

Сега погледите на семействата с казуси като тези са насочени към Люксембург. До два месеца се очаква да излезе решението на съда с указания, които след това административните магистрати в София трябва да приложат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-слаб трафик на изходите на София в сравнение с по-ранните часове
По-слаб трафик на изходите на София в сравнение с по-ранните часове
3-годишно дете падна в разтвор със сода каустик в Разградско
3-годишно дете падна в разтвор със сода каустик в Разградско