НОВИНИ

Депутатите разглеждат вече 10-и час промените в Изборния кодекс

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:40, 29.04.2021 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
Политика
Слушай новината

Депутатите приеха промени в Изборния кодекс. Очаквано ГЕРБ атакува предложенията на вносителя от "Има такъв народ" за отпадане на ограниченията за изборни секции в чужбина, разпускането на ЦИК, видеонаблюдението при броенето и за оставане единствено на машинното гласуване. Депутатите удължиха работното си време до приемане окончателно на поправките в Изборния кодекс.

Депутатите решиха да отпадне ограничението за образуване на секции в чужбина като брой. Те направиха това като всъщност намалиха броя на заявленията, които трябва да бъдат подавани, за да бъде образувана секция.

Остра размяна на реплики предизвика изказване от БСП, че останалите партии в парламента с това решение обслужват интересите на ДПС.

Дебат имаше и за назначаването на Централната избирателна комисия. Според ГЕРБ от "Има такъв народ" дават повече правомощия на президента, който скоро ще е в кандидат президентска кампания.

"Кого обслужва това предложение? То обслужва ДПС. То връща Република Турция, като решаващ фактор в изборния процес. То позволява на Анкара да е брокер в българския парламент", каза депутатът от "БСП за България" Велизар Енчев.

"Тук няма мисъл за вас. Тук има лицемерие. Най-вероятно ще видите мнозинството ГЕРБ и БСП. Беше уникално глупаво съсредоточаването все едно ще гласуват турци, там е акцентът. Всъщност говорим за българи по целия свят", каза председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Вие като се погледнете в огледалото, виждате нещо друго. Както ви питаха хората във Великобритания. Този текст вече беше гласуван, ако не сте разбрали. Вие орязахте възможността на българите в чужбина да гласуват. И това е срамно", каза председателят на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

"За мен са по-важни не тези, които плащат данъци на английската кралица и на някои друг. А българите, които живеят тук и плащат данъци за нашите пенсионери", каза Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

"Когато се изговарят някои неистини в залата да правите забележка, защото в България няма български турци, родени в Република България", каза Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС.

Още на следващите избори ще има и нова ЦИК според решението на депутатите. Броят на членовете ще бъде намален от 23 на 15 и ще се назначава от държавния глава след публично обсъждане. Според ГЕРБ от "Има такъв народ" дават повече правомощия на президента.

"Вие давате повече права на президента, а аз му нямам вяра, той взе страна, а вие му давате. И още по-нагло е, че той ще бъде избиран от същата ЦИК, която той ще назначи", каза депутатът от ПГ ГЕРБ-СДС Александър Ненков.

"За фиксацията за президента много сте забавни. Знам къде ви стяга чепика, образно казано. Проблемът е, че той, президентът, ще издаде указ за членовете на ЦИК, които парламентарно представените партии ще предложат. Той няма да си избира, той ще назначи тези, които ние предложим. А за Радев що не си говорите с него направо", каза председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Видеонаблюдението след края на изборния ден също беше прието. Технически то трябва да бъде осигурено от Министерски съвет. ГЕРБ-СДС и ДПС се противопоставиха на изцяло машинно гласуване, което няма да важи само за секциите с под 300 души и за секциите в чужбина. От БСП настояха за машинното гласуване.

"Нека да има хартиена бюлетина, за да може да има възможност и алтернатива тези хора да гласуват. Друг много важен момент е в малките населени места, ако примерно спре токът, машините могат да се захранват на батерия само от 2 до 3 часа", каза Цвета Караянчева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Не ви ли е ясно защо искате хартиени бюлетини, ще ви обясня, защото само с хартиени бюлетини печелите избори", каза Георги Свиленски от ПГ на "БСП за България".

"С бързо гласуване няма да решим основния въпрос, който витае днес в залата, само няколко пъти от новите партии си позволиха да кажат, че нямат доверие в Изборния процес", каза Рамадан Аталай от ПГ на ДПС.

Малко след 18.00 часа от ГЕРБ-СДС съобщиха, че ще внесат жалба в Конституционния съд по отношение на машинното гласуване. Смятат, че с взетото решение днес са нарушени правата на хората.

По темата работиха: Десислава Маркова и Цветелина Катанска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Захарова: Москва е готова да съдейства на София в разследването за взривовете
Мария Захарова: Москва е готова да съдейства на София в разследването за взривовете
Политически реакции, след като президентът заяви, че връчва третия мандат
Политически реакции, след като президентът заяви, че връчва третия мандат