НОВИНИ

Падна ограничението за разкриване на избирателни секции в чужбина

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:14, 29.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: Външно министерство
Слушай новината

Секции в чужбина ще могат да се откриват при намален брой заявления. Народното събрание разглежда промените в Изборния кодекс, след като вчера се споразумяха на председателски съвет за дневен ред от две точки.

Продължава дебатирането за промените в Изборния кодекс. Досега депутатите най-много дискутираха дали да отпадне ограничението за секции в чужбина. Решиха в крайна сметка да отпадна ограничението от 35 секции в чужбина. БСП повдигна темата, че това предложение обслужва ДПС. Новите партии защитиха това предложение, като казаха, че то няма да увеличи секциите в Турция, а в Западна Европа и САЩ.

В началото на заседанието партиите си размениха реплики в политически декларации.

От БСП пожелаха да се разграничат от това да ги слагат като партия на статуквото с ГЕРБ-СДС или ДПС. Казаха, че няма да следват сляпо и новите партии заради това, че когато вчера следобед подкрепиха в правна комисия закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата с "Демократична България" ги определили като "новото ОФ".

От ГЕРБ казаха, че не са подкрепили дневния ред, защото според тях това не е дневният ред на обществото, а не само защото са малцинство в парламента. Казаха, че те са опозиция и поискаха от депутатите да изкажат своите приоритети. Казаха, че правят на килограм изборно законодателство, което ще струва скъпо на данъкоплатците. От "Има такъв народ" призоваха парламентът да работи, да не се правят сеири.

От "Изправи се! Мутри вън!" казаха, че вчера ГЕРБ-СДС са се въздържали да не гласуват дневния ред заради това да не се направи комисия за полицейското насилие на протестите лятото. Отговори му бившият вътрешен министър Младен Маринов.

От "Демократична България" отново подчертаха и помолиха да бъдат подкрепени в това да бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валядолид спечели важна точка в Билбао
Валядолид спечели важна точка в Билбао
Ръководството на прокуратурата подкрепя протеста на прокурорите, следователите и съдебните служители
Ръководството на прокуратурата подкрепя протеста на прокурорите, следователите и съдебните служители