НОВИНИ

Димитров: Задават се много големи санкции заради замърсяване на въздуха край Гълъбово

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 29.04.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Екоминистерството не може да докаже точно от коя станция в Гълъбово идва замърсяването и дали точно ТЕЦ "Брикел" са нарушителите. Актовете и глобите не решават проблема. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов заяви, че това, което се вижда от комина, е въглищен прах и трябва да се докаже, че има реално замърсяване.

И екоминистърът, и директорът на "Брикел" обаче подчертаха, че ако преди замърсяването в района е било с превишение на нормите 60 - 70, сега то е само 24.

"Имаме една станция, която е давала по 60 до 80 пъти превишение, минали пъти е била повече. Но всичко се случва събота и неделя. Дойдоха австрийците и видяха как пуши през прозорците, пуши комин, който не трябва да пуши. Дали ще направим акт, няма значение. С кои очи аз да кажа, че няма проблем", коментира Димитров.

"Дали ще направим акт, или не - това е най-малкото нещо. Ние ще направим акт, след три години някой ще плати акта или няма да го плати. През тези три години, когато идват да ни наблюдават с кои очи да кажа на всичките това - тя е само една станция, тя много рядко пуши, много рядко се задейства, но иначе полагаме всички усилия. Те дойдоха и видяха и като видяха как целият етаж пуши и коминът пуши, а не трябва, само при разпалване и то се съобщава за това нещо", допълни Димитров.

Рано или късно в България ще дойде искане за обяснение как е решен проблемът, обясни Димитров.

"Задават се много големи санкции. Те са дневни. Оставете, че началната глоба е 200 млн. Всеки ден глобата е по 100 000, по 200 000. Както при общините, те не са заинтересовани, защото държавата плаща, при бизнеса е по същия начин. Не са много заинтересовани да влагат инвестиции, защото държавата ще плаща", предупреди Димитров.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: В пълния си обем грижата за българските граждани сме я изпълнили
Борисов: В пълния си обем грижата за българските граждани сме я изпълнили
Георги Ганев: Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите няма да се наложи ревизия на бюджета
Георги Ганев: Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите няма да се наложи ревизия на бюджета